Žilinskí poslanci reagujú na postup mesta v parkovacej spoločnosti: Je to predvolebný trik, prichádza oneskorene


Foto: Žilinskí poslanci reagujú na postup mesta v parkovacej spoločnosti: Je to predvolebný trik, prichádza oneskorene

Mesto Žilina začiatkom týždňa informovalo verejnosť o podaní trestného oznámenia na neznámeho páchateľa za poškodzovanie záujmov mesta ako spoločníka v Žilinskej parkovacej spoločnosti (ŽPS) spolu so žiadosťou o vystúpenie z nej. Kroky, ktoré sa samospráva rozhodla podniknúť, oznámil primátor Peter Fiabáne na tlačovom brífingu.

V ŽPS vlastní samospráva väčšinový, 59-percentný obchodný podiel, napriek tomu má menšie rozhodovacie právo. Druhým spoločníkom je spoločnosť SIRS - Development, a. s. známeho miestneho podnikateľa Georgea Trabelssieho, s ktorým vedie mesto dlhodobé spory ohľadom majetkov.


Primátor mesta tiež uviedol, že „je to aktuálne najlepšia cesta, ako môže mesto získať späť svoj majetok a zároveň získať slobodu realizovať vlastnú parkovaciu politiku, ktorej detaily predstavíme už čoskoro“. Na jeho tlačovú besedu následne zareagovali poslanci mestského zastupiteľstva Peter Cibulka a Miriam Šuteková, ktorí na situáciu dlhodobo upozorňujú.

Peter Cibulka vníma postup mesta ako predvolebný trik

Vďaka veľkej snahe sa nám niektorým poslancom v roku 2019 podarilo zastaviť výmenu majetkov iniciovanú súčasným vedením Mesta Žilina medzi Trabelssieho spoločnosťami a Mestom. V tejto extrémne nevýhodnej výmene by Mesto stratilo milióny eur. Zanikli by dôležité právne nároky získať bezplatne mestský pozemok na Karpatskej nelegálne prisvojený Trabelssieho spoločnosťami, došlo by k spojeniu Mirage a Tesca so sprievodnými komplikáciami, Trabelssie by získal predkupné právo na mestské nájomné byty na Košickej a najmä za smiešnu sumu by sme Trabelssiemu predali mestský majetkový podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti,“ uviedol Cibulka s tým, že majetkový podiel má hodnotu aspoň 5,300 000 eur a vedenie ho chcelo predať Trabelssiemu za 1,126 000 eur a bez znaleckého posudku.

„Po preštudovaní týchto materiálov som postupne podal tri trestné oznámenia. Teraz pred voľbami sa však začína konflikt medzi vedením mesta a Trabelssiem. Som presvedčený, že je to predvolebný trik podobne ako Makyta pred tri a pol rokom,“ dodal na záver Cibulka.


Podľa Miriam Šutekovej koná mesto oneskorene a primátor už nemusí mať v rukách ďalšie procesy

„Oceňujem rozhodnutie mesta vzoprieť sa nezákonnosti a nespravodlivosti aj keď, pravdivo povedané, prichádza veľmi oneskorene. Porušovanie zákona, na ktoré dnes reaguje primátor a jeho úrad zo strany spoločnosti Trabelssieho, je tu zjavné minimálne od začiatku volebného obdobia,“ skonštatovala Šuteková vo svojom vyjadrení.

Na tento problém podľa jej slov upozorňovalo dohromady 16 poslancov mestského zastupiteľstva. V spoločnom verejnom vyhlásení, ktoré bolo reakciou na návrh dohody mesta s podnikateľom, žiadali od Georgea Trabelssieho splnenie všetkých daňových záväzkov voči mestu, úhradu bezdôvodného obohatenia za užívanie mestských pozemkov pod OC Mirage, odmietnutie spätného odkúpenia pozemku pod Karpatskou za trhovú cenu, a to za 1 Sk.

„Vtedy sme odmietli takto ‚nešťastne‘ pripravovanú ‚Veľkú dohodu‘ mesta s Georgeom Trabelssiem, a práve pre množstvo zákonných nesúladov, ktorých časť dnes namieta na polícii primátor, sme vytvorili v roku 2019 ‚barikádu odporu‘. Verejne sme sa postavili proti takto poškodzujúcej zmluve, ktorá mala definitívne prikryť všetky krivdy spáchané na meste,“ doplnila Šuteková.

Podľa slov Šutekovej vtedy mesto predstavilo zastupiteľstvu veľmi nevýhodné vyrovnanie, ktoré nielenže nehájilo záujmy ŽIlinčanov, Gergeovi Trabelssimu prisúdilo ďalší 14-miliónový zisk a 1 miliónovú odmenu právnej spoločnosti. „Práve pán primátor bol vtedy ten, krorý odmietol vnímať tieto skutočnosti, ktoré oberali mesto o jeho práva a obvinil poslancov z buričstva a slaboštva, tak ako to urobil, žiaľ, aj dnes, keď nepravdivo tvrdí, že sme nemali na ‚vyrovnanie‘ odvahu,“ informuje Šuteková s tým, že rozhodnutie Petra Fiabáne potvrdzuje, že ich úsudky boli správne.

„Je dobré, že primátor prehodnotil svoj postoj, aj keď pár mesiacov pred voľbami pôsobí toto rozhodnutie skôr rozpačito ako dôveryhodne, snažiac sa prekryť obrovské zlyhanie. Napriek tomu oceňujem spolu s členmi Klubu za ZA tento krok. Dnešné vedenie mesta postupuje presne tak, ako sme od neho žiadali v roku 2019. Vymáhať svoje práva súdnou cestou, namietať nezákonnosť trestnými oznámeniami a jednotlivé majetkové otázky riešiť parciálne. Som rada, že primátor sa nakoniec predsa len rozhodol ísť touto cestou. Aj keď tak robí na zaver volebného obdobia, keď ďalšie procesy a obhajobu svojho postupu už nemusí mať vo svojich rukách,“ povedala na záver Šuteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu