Mesto Žilina vyzýva k jarnej údržbe pozemkov, ktorá zníži zdravotné riziká pre alergikov


Foto: Mesto Žilina vyzýva k jarnej údržbe pozemkov, ktorá zníži zdravotné riziká pre alergikov Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Mesto Žilina žiada vlastníkov a užívateľov pozemkov na svojom území, aby pred koncom júna pokosili ich zatrávnené časti a zbavili sa burín. Pomôže to nielen ku krajšiemu vzhľadu mesta, ale najmä alergikom, pre ktorých je jarné obdobie nesmierne náročné.

S jarou začína vegetačné obdobie mnohých rastlín, ktoré pri zanedbaní údržby dokážu zaburiniť a znehodnotiť nielen poľnohospodárske, ale aj ostatné pozemky. Zvýšený výskyt burín môže spôsobiť výraznejšie šírenie semien alergénov, ktoré ohrozujú zdravie alergikov. Na pozemkoch zarastených burinami a drevinami navyše častejšie dochádza k požiarom.

„Aby sa zabránilo nežiaducemu stavu, žiadame vlastníkov/užívateľov poľnohospodárskych i nepoľnohospodárskych pozemkov na dodržiavanie zákonných ustanovení a realizáciu opatrení proti šíreniu burín, inváznych rastlín a náletových drevín,“ uviedol Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina.

Trávnaté plochy je najvhodnejšie kosiť pred kvitnutím rastlín, teda v mesiacoch apríl, máj alebo jún. Aby sa zabránilo šíreniu invazívnych rastlín, burín a škodcov, je potrebné pozemky udržiavať a kosiť minimálne dvakrát ročne, pričom vhodným termínom druhého kosenia je september.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu