Žilinský samosprávny kraj má podľa Transparency International najlepší župný Facebook


Foto: Žilinský samosprávny kraj má podľa Transparency International najlepší župný Facebook Foto: Žilinak.sk

Osem samosprávnych krajov na Slovensku hospodári s nemalými finančnými prostriedkami. Kvalitu práce županov, úradníkov i regionálnych poslancov však dokážeme posúdiť len vtedy, ak sa kľúčové rozhodnutia nerobia skryté za dverami nedostupných kancelárií, ale pred očami verejnosti.

Preto vznikol program Otvorená samospráva 2022, ktorý už šiesty rok analyzuje transparentnosti slovenských samosprávnych krajov. Vďaka nej dokážu odhaliť silné aj slabé stránky slovenských žúp a ponúknuť praktické kroky ako nedostatky napraviť.

Úroveň transparentnosti v jednotlivých bodoch sa vyhodnocuje na stupnici od 0% (najmenej transparentná samospráva) po 100% (ideálna samospráva).

Transparency International Slovensko hodnotí napríklad kvalitu informovania cez webové stránky žúp, možnosť zahraničných občanov komunikovať na úradoch v angličtine, aj dáta z facebookových profilov samospráv.  


Práve v poslednej spomínanej kategórii v rámci rebríčka Transparency International Slovensko získal Žilinský Samosprávny Kraj v aktuálnom roku najlepšie hodnotenie. V kategórii „Úroveň kvality oficiálnej Facebookovej stránky VÚC“ dosiahol ŽSK spomedzi všetkých krajov plný počet bodov a 100% hodnotenie. 

Pri hodnotení skúmala porota kritériá ako aktuálnosť, nezneužívanie profilu na propagáciu župana, informovanie o rozhodnutiach župy či interakciu s verejnosťou.„Úroveň kvality sa budeme usilovať aj naďalej zvyšovať a prinášať vám plnohodnotné a potrebné informácie. Ďakujeme,” uvádza ŽSK v príspevku na sociálnej sieti, v ktorej je jednotkou spomedzi všetkých krajov na Slovensku. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu