Aj Žilina si pripomína Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii


Foto: Aj Žilina si pripomína Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii Foto: Facebook/Milan Dubec

Dňa 17. mája si pripomíname Medzinárodný deň proti homofóbii, bifóbii a transfóbii, ktorý je spomienkou na vyradenie homosexuality z Medzinárodnej klasifikácie chorôb Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Oslavuje sa v 130 krajinách sveta.

V minulom roku prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že za posledný rok 10 % LGBT ľudí zažilo fyzický alebo sexuálny útok len preto, že patria k LGBTI komunite. V Žiline sa na oslavu tohto dňa vyvesili vlajky, ktoré vyjadrujú aj podporu voči ľuďom, ktorí stále žijú v strachu a musia čeliť verbálnym alebo fyzickým útokom pre svoju identitu.

Aj Stanica Žilina – Záriečie si pripravilo Dúhovú stužku, ktorú môžete získať, ak prispejete do kampane za solidaritu a zvýšenie pocitu bezpečia LGBT+ ľudí. Uverejnili to v príspevku na sociálnej sieti. 



Farebné dúhové vlajky, ktoré boli vyvesené na Vlčincoch v Žiline minulý rok, poškodili neznámi vandali. Niekoľko hodín po umiestnení na stĺpy sa neznáme osoby pokúšali o ich zničenie, čo zachytili bezpečnostné kamery. Daždivé počasie im síce znemožnilo podpálenie, no aj napriek tomu úspešne poškodili osem kusov, spolu s nimi aj niekoľko lámp verejného osvetlenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu