Považská galéria umenia v Žiline otvorí dve nové výstavy, jedna z nich poukazuje aj na mier a nezmyselnosť vojen


Foto: Považská galéria umenia v Žiline otvorí dve nové výstavy, jedna z nich poukazuje aj na mier a nezmyselnosť vojen Foto: ilustračné

V Považskej galérii umenia budú 26. mája 2022 o 17.00 otvorené až dve nové výstavy. Jednou z nich bude autorská výstava súčasnej talianskej umelkyne Lucie Marcucci vo výstavných priestoroch v podkroví. Diela pochádzajú zo zbierky umenia Centro d’Arte Spaziotempo vo Florencii.

Lucia Marcucci patrí medzi hlavné predstaviteľky hnutia Gruppo 70, ktoré vzniklo v šesťdesiatych rokoch minulého storočia s cieľom reagovať na masívny rozmach masmédií a priradiť slovu nový význam.

Marcucci vo svojich dielach využíva novinové výstrižky so sloganmi, ktoré vytvárajú silné posolstvá. Je to spôsob, akým upozorňuje na postavenie žien, vzdoruje patriarchálnej spoločnosti, dožaduje sa slobody a mieru a poukazuje na nezmyselnosť vojen.

Umelkyňa pripravovala aj inštaláciu Vetrata di poesia visiva pre módny dom Dior, nadväzujúcu na atmosféru gotických chrámov s farebnými vitrážami. Výstava v Považskej galérii v Žiline bude jedným z kľúčových podujatí 15. ročníka talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj a objavia sa na nej aj diela podobné tým z parížskej prehliadky módneho domu Dior,” uvádza galerijná pedagogička Veronika Kubišová. 


Druhou výstavou je expozícia Rastislava Sedlačíka, koncipovaná ako multimediálny výstavný projekt, ktorého základom je autonómna maliarska stratégia orientovaná na prekračovanie možností štandardného závesného obrazu smerom k expandovaným polohám.

Výstavné projekty autora doteraz takmer vždy bezvýhradne interagovali s konkrétnym prostredím galerijného priestoru, dopĺňali ho alebo ho integrovali do inštalácie ako takej. Nový výstavný projekt nazvaný “ZA maľbou” však túto väzbu opúšťa.

Priestor sa v tejto inštalácií stáva viac prvkom, ktorý ho oddeľuje od sveta “tam vonku”, rolu nezohráva ani členenie priestoru na prvom poschodí galérie, dispozícia okien, stien a podobne.

Existujúci výstavný priestor má len funkciu „membrány“ na komponovanie a budovanie nového priestorového konštruktu, alebo skôr priestorovej identity, a to paradoxne cez dvojrozmerný svet „obrazu“. Podľa galerijnej pedagogičky Veroniky Kubišovej tak divák, ktorý do priestoru expozície vstúpi, môže zneistieť jeho novou identitou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu