Projekt mladých zdravotníkov na pomoc Ukrajincom sa končí, infolinky ostávajú k dispozíci


Foto: Projekt mladých zdravotníkov na pomoc Ukrajincom sa končí, infolinky ostávajú k dispozíci Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj poskytoval od marca pred-ambulantnú zdravotnú starostlivosť utečencom z Ukrajiny. V rámci projektu “Mladí budúci zdravotníci pomáhajú” boli priamo v utečeneckých zariadeniach zriadené ošetrovne so základným materiálno-technickým vybavením, v ktorom pracovali lekári a študenti medicíny. 

Pilotný projekt na pomoc utečencom z Ukrajiny sa však nateraz končí. Dôvodom je ziadenie novej ambulancie pri Fakultnej nemocnici v Žiline vyhradená pre ukrajinských občanov. 

„Našim cieľom bolo efektívne podať zdravotnú starostlivosť a odľahčiť tak poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v danej oblasti. S odstupom času môžeme povedať, že náš cieľ bol splnený,” uvádza riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.


Do pilotného projektu “Mladí budúci zdravotníci pomáhajú” boli zapojení lekári a študenti Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, ktorí poskytovali zdravotnícku starostlivosť vo vybraných utečeneckých centrách v Žilinskom kraji.

Ukrajinci však môžu aj naďalej využívať tri infolinky, ktoré zriadil samosprávny kraj. Infolinky na telefónnych číslach 0915396428, 0918829989, 0907977939 sú k dispozícii denne v čase od 7:00 do 15:30.

„Ukrajinskí občania prostredníctvom nich môžu získať informácie, ku ktorému lekárovi patria počas pobytu na Slovensku, ako sa dostať k liekom alebo vybaviť potvrdenie pre zamestnávateľa či získať informácie o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v ŽSK,” uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu