Medvede zaútočili tento rok na ľudí už trikrát. Odborník radí, ako sa máme v takýchto situáciach zachovať


Foto: Medvede zaútočili tento rok na ľudí už trikrát. Odborník radí, ako sa máme v takýchto situáciach zachovať Foto: ilustračné

Medvede zaútočili tento rok na ľudí už trikrát, no práve posledný útok medvedice na turistov na Poľane vyvolal rozsiahlejšiu diskusiu o tom, aké riziko predstavujú medvede hnedé pre turistov. Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého preto vysvetľuje, ako sa zachovať, keď túto šelmu v lese stretneme. 

V prvom rade je dôležité minimalizovať riziko stretu s medveďom, ktorému sa podľa odborníka dá vo väčšine prípadov zabrániť. Medveď je šelma, ale takisto plaché zviera, ak sa necíti ohrozené, stretu s človekom sa radšej vyhne,” vysvetľuje Michal Haring.

Rizikovým faktorom pre blízky stret a prekvapenie medveďa sú hlavne neprehľadné húštiny, strmé terény, vývraty a pohyb mimo turistických značených trás. Takýmto miestam by sa podľa jeho slov mali turisti vyhýbať. Ak sa nachádzame v lokalite, kde sú medvede, odporúča sa dať o svojej prítomnosti vedieť. Turisti sa môžu napríklad rozprávať, prípadne mať na batohu pripnutú rolničku.

Dôležité je taktiež vhodné načasovanie túry. Patrik Pajta z najväčšieho turistickeho klubu na Slovensku - Hikemates upozorňuje na to, že medvede sú aktívne najmä skoro ráno či večer. „V prípade, ak sa rozhodneme stanovať v lese, treba dobre zabezpečiť jedlo, aby nelákalo medvede, dať ho napríklad do zaviazanej igelitovej tašky,” uvádza Pajta.

Práve v tomto období prebieha aj medvedia ruja, preto je v lesoch zvýšený výskyt medvedíc, ktoré sa pohybujú po horách so svojimi mláďatami. Ostražití by sme preto mali byť aj pri spozorovaní mláďat medveďa, nakoľko je vysoko pravdepodobné, že sa v blízkosti nachádza vodiaca medvedica, ktorá bude prirodzene svoje potomstvo chrániť. 

„Netreba zabudnúť aj na voľne pusteného psa, ktorý dokáže medveďa zacítiť, vyrušiť a priviesť späť k pánovi. Pes má byť v prírode na vôdzke nielen kvôli medveďom, ale aj kvôli plašeniu ostatnej zveri,” dodáva Patrik Pajta z Hikemates.


Ak sa však už stane, že človek na túre stretne medveďa, mal by si zachovať chladnú hlavu. Michal Haring odporúča zostať pasívny a chrániť si hlavu a krk. V žiadnom prípade by sme sa nemali pokúšať s medveďom bojovať. 

„Dôležité je ľahnúť si na brucho, nohy dať voľne od seba, prsty rúk spojiť za hlavou, tak aby chránili šiju. Ak máte na chrbte ruksak, môže vám poskytnúť istú ochranu pre chrbát a krk. V prípade, že vás medveď prevráti na chrbát, snažte sa okamžite prevrátiť späť na brucho. Ak medveď vycíti, že nie ste nebezpečným, zvyčajne odíde,” hovorí Haring. 

Odborník tiež upozorňuje, aby sa ľudia k medveďovi nikdy nepribližovali, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Takisto by sme pre ním nemali utekať. Ak nás medveď spozoruje, najlepšie je sa od neho vzdialiť pomalými a plynulými krokmi.  

Ako však dodáva Haring, počet napadnutí medveďom hnedým v našich lesoch nestúpa a nie je preto dôvod na paniku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu