Dobrovoľníci opäť skrášľovali Park Frambor: Vysadili nové rastliny, pripravili lúku a doplnili domček pre včely


Foto: Dobrovoľníci opäť skrášľovali Park Frambor: Vysadili nové rastliny, pripravili lúku a doplnili domček pre včely Foto: Facebook/Iveta Martinková

V Parku Frambor prebieha dopĺňanie zelene a či skrášľovanie okolia. Informovala o tom poslankyňa Iveta Martinková na sociálnej sieti, ktorá sa spolu s OZ Naše včely podieľala aj na príprave domčekov pre včely.

„OZ Naše včely nám dali túto ponuku a my sme ju s radosťou prijali. Máme zasadený aj špeciálny medonostný strom a budú sa starať aj o časť územia, čo bude kvitnúcou lúkou. Do tej časti prídu aj klasické kosy,“ skonštatovala Martinková v príspevku.

Okrem iného sadili aj nové rastliny, ktoré podporila Nadácia KIA či záhradníctvo OZY so zapožičaním stroja na kultiváciu pôdy. „Prišli krásne a silné dámy z firmy Kros a odviedli kus ťažkej práce – doniesli aj občerstvenie. Nesmiem zabudnúť spomenúť firmu Printio, ktorá nám zapožičala kosačku, aby nám to išlo rýchlejšie,“ dodala na záver.


Zveľaďovania sa zúčastnil aj Jan Rzeszoto, predseda OZ Žilinský skrášľovací spolok, ktorý nám potvrdil, že vízie pre tento park sú veľké. „Určite budeme pokračovať v doplňaní zelene do parku a spríjemňovani okolia. Nezanedbateľná časť je pravidelná údržba. Ak by sa nám podarilo realizovať kamerové zabezpečenie, vieme si predstaviť osadiť v parku aj lavičky,“ doplnil Rzeszoto.

V závere sa taktiež poďakoval Nadácii KIA za grant, ktorý etapu zveľaďovania rozbehol. „Veľké ďakujem chcem vysloviť ľuďom dobrovoľníkom, čo prišli cez víkend a priložili ruku k tomuto dlhodobému projektu. Ten trvá už tretí rok a je veľmi úspešný. V rámci spomínaného grantu bude ešte upravená veľká časť zanedbanej plochy v rozlohe cca 2000 metrov štvorcových. Táto plocha sa premeni na nový trávnik, pričom časť z neho bude lúka pre včely,“ dodal.

Dobrovoľníci potrebujú k svojej činnosti a prácam v parku aj ďalšie náradie a pracovné stroje, preto sa obracajú na širokú verejnosť a najmä súkromné spoločnosti, ktoré by im mohli požičať či darovať traktory či kosačku, keďže plocha je taká obrovská, že sa to s klasickou kosačkou nedá kosiť


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu