V Ružomberku predstavili nový interaktívny katalóg, ktorý približuje spoločné poľsko-slovenské dedičstvo


Foto: V Ružomberku predstavili nový interaktívny katalóg, ktorý približuje spoločné poľsko-slovenské dedičstvo Foto: Facebook/MAS Dolný Liptov

Tradičná poľská a slovenská kultúra mali k sebe už oddávna blízko, čo predstavuje skvelý potenciál pre rozvoj vzájomných vzťahov. Spoločné dedičstvo oboch krajín približuje aj nový interaktívny katalóg s názvom Dvojnásobná sila krásy. 

Unikátna a zmyslová publikácia vznikla na základe spolupráce Miestnej akčnej skupiny (MAS) Dolný Liptov a poľského partnera Stowarzyszenie LGD Ziemia Bielska. Verejnosti ju predstavili v piatok 13. mája 2022 v Ružomberku počas prehliadky remeselných výrobkov z Poľska a Slovenska. 

„Publikácia zahŕňa miestne architektonické skvosty, inšpiratívne podujatia a zaujímavé zvyky, ale aj aromatické jedlá a príklady miestnych nárečí - skrátka: všetko, čo robí oblasť miestnych skupín jedinečnými a stojí za to preskúmať to do hĺbky,“ uviedol Rastislav Horvát, predseda MAS Dolný Liptov.

Katalóg vyšiel v náklade 1 500 kusov a je rozdelený do piatich častí. Zaujímavosťou je, že sú v ňom zahrnuté interaktívne zložky a čitatelia môžu spoznať krásu dvoch krajov všetkými zmyslami. Jednotlivé strany sa dajú rozlišovať napríklad dotykom a čuchom. 


„Čitateľ sa tak bude môcť dotknúť charakteristických prvkov, ako sú klasy obilia, unikátne stromy a exponáty skrývajúce príbehy z minulosti.  Taktiež sa bude môcť pozrieť na textúru kostýmov ,,śmiergustników,, - veľkonočných masiek alebo klobúka strašiaka. Následne sa nadýcha vône ovčej vlny a kvetov zo záhradných škôlok,“ vysvetlila Joanna Kasperek, zástupkyňa LGD Ziemia Bielska. 

Podujatie bolo vyvrcholením spoločného cezhraničného projektu „Dva regióny, spoločné dedičstvo, ktorého cieľom je ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia a zvýšenie úrovne udržateľného využitia kultúrneho a prírodného dedičstva.

Pri tejto príležitosti vznikol katalóg ako výsledok spolupráce dvoch miestnych akčných skupín, ktorý predstavuje spoločné, poľsko-slovenské dedičstvo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu