Dnes majú svoj deň neviditeľní hrdinovia z tiesňovej linky 155


Foto: Dnes majú svoj deň neviditeľní hrdinovia z tiesňovej linky 155 Foto: Facebook/Ministersto vnútra SR

Operátori tiesňových liniek každý deň pomáhajú zachraňovať množstvo ľudských životov. Práve 15. máj sa stal symbolicky dňom, kedy si pripomíname význam ich práce.

Operátori linky 155 pracujú bez prestávky 365 dní v roku, 7 dní v týždni a 24 hodín denne. Na Slovensku zdvihnú našu prosbu o pomoc v priemere každých 23 sekúnd.

Záchrana života často závisí od pohotovej reakcie operátorov, ich schopnosti vyhodnotiť situáciu a adekvátne zareagovať. Sú to práve oni - neviditeľní hrdinovia, ktorí neraz na diaľku poskytujú prvú pomoc a upokojujú volajúcich v stresových životných situáciách.

„Na Deň čísla 155 by som sa rád poďakoval za vyčerpávajúcu a dôležitú prácu záchranárom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, ktorí posledné dva roky zažívali obrovský nápor volaní v dôsledku pandémie Covid-19. Ďakujem takisto aj aj ich kolegom z ostatných tiesňových liniek,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec. 

155-ka patrí do rodiny tiesňových liniek. Každý, kto na linku zavolá, sa dovolá na jedno z krajských operačných stredísk. Operátori záchrannej zdravotnej služby pri poskytovaní pomoci úzko spolupracujú s ostatnými zložkami rezortu vnútra.


Viete, akú linku máte kontaktovať v prípade núdze? 

112 - integrovaný záchranný systém Civilná ochrana & 112

150 - Hasičský a záchranný zbor

158 - Polícia Slovenskej republiky

18 300 - Horská záchranná služba 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu