FOTO: Projekt zveľadenia jazernej galérie v Martine je vo finále európskej súťaže, dajte mu svoj hlas!


FOTO: Projekt zveľadenia jazernej galérie v Martine je vo finále európskej súťaže, dajte mu svoj hlas!
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/ALGADEART

Vodnú hladinu jazierka v martinskej mestskej časti Košúty už niekoľko rokov zdobia prekrásne vyrezávané sochy tajomných rozprávkových bytostí. Aktuálne sa projekt na ďalšie zveľadenie tohto miesta dostal medzi finalistov európskej súťaže New European Bauhaus Prizes 2022. Informovalo o tom mesto Martin príspevkom na sociálnej sieti, v ktorom zároveň vyzýva verejnosť, aby za tento projekt hlasovala.

Mesto Martin sa vďaka projektu združenia ALGADE ART a jazierku pod Hrádkom v mestskej časti Košúty zaradilo medzi také európske mestá ako Paríž, Barcelona alebo Terst. Projekt na ďalšie zveľadenie tejto nevšednej lokality sa dostal do užšieho výberu európskeho projektu Bauhaus,“ uviedlo mesto v príspevku.

ALGADE-ART je martinské združenie troch kreatívnych výtvarníčok, ktoré sa venujú okrem výtvarnej činnosti aj tvorbe zelene. S ideou vytvorenia jazernej galérie v Košútoch prišla práve jedna z nich, samotné sochy priviedli z dreva k životu šikovní rezbári.


„Myšlienka otvorenej galérie na vodnej hladine sa zrodila v tvorivom srdci Gabiky Špalkovej. Autorom všetkých sôch osadených v prostredí jazierka v Košútoch je rezbár Miroslav Kalanka. Jeho ruky, jeho videnie a jeho píla vytvorili všetky jazerné bytosti. Náš priateľ, Juraj Šimon, nám s akciou pomohol tentokrát ako rezbár drobných predmetov, ako rozprávač príbehov a muzikant. Jeho melódie doprevádzali spev detí a celú akciu. A pravdaže, ruku k dielu priložilo mnoho ľudí, od kováčov, potápačov, žeriavnika až po občanov mesta,“ vysvetlilo vznik vodnej galérie združenie ALGADE-ART.

O jedinečnosti tohto nápadu a samotného miesta svedčí aj to, že projekt na jeho zveľadenie bol v európskej súťaži vybraný spomedzi tisícky uchádzačov medzi 52 finalistov. Mesto Martin teraz prosí širokú verejnosť o hlasy pre toto jedinečné miesto.

Hlasovať je možné na oficiálnom webe súťaže. Prvým krokom je kliknutie na žltý rámik s nápisom I VOTE FOR MY FAVORITE PROJECTS, v ktorom je potrebné zadať svoju emailovú adresu. Po otvorení potvrdzovacieho emailu vás prepojenie presmeruje priamo k hlasovaniu. Projekt ALGADE ART je umiestnený v zelenej kategórii ako druhý v poradí. Potrebné je však zahlasovať aj v druhej, modrej kategórii, za akýkoľvek z projektov. Hlasovať je možné len do pondelku 16. mája.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu