Nórsko-slovensko-český hudobný projekt Angrusori konečne naživo aj v Žiline


Foto: Nórsko-slovensko-český hudobný projekt Angrusori konečne naživo aj v Žiline

Nórsko-slovensko-český hudobný projekt Angrusori má po odkladoch spôsobených pandémiou namierené presne tam, kam patrí: na koncertné pódiá. Stretnutie autentickej rómskej hudby zo Slovenska s experimentálnymi postupmi vzdelaných hudobníkov viedlo k živelnej súhre, výbušnej a inšpiratívnej. Len nedávno si za to Angrusori vyslúžilo ocenenie Radio_Head Awards v kategórii World Music / Folk.

Improvizovaný polylóg členov nórskeho ansámbla Kitchen Orchestra a českej huslistky, speváčky a skladateľky Ivy Bittovej so slovenskými rómskymi hudobníkmi sa začal na workshope v Košiciach v roku 2016. Album Live at Tou vznikol ako nahrávka z koncertu v Tou, kultúrnej fabrike v nórskom Stavangeri, ešte v apríli 2017. Na britskom labeli Hudson Records napokon vyšiel až v roku 2021 a vzápätí ho The Guardian označil za album mesiaca, oslavné recenzie pribúdali v ďalších hudobných časopisoch ako The Wire, Jazzquad či Muzikalia.


Nič nenahradí bezprostrednosť živých vystúpení a práve prichádza ten vzácny čas stretnutia, keď sa všetci hudobníci a hudobníčky orchestra Angrusori stretnú na jednom pódiu, a síce 19. mája 2022 o 19.00 v Moyzesovej sieni v Bratislave. V žilinskej Novej synagóge už Iva Bittová vystupovala vo viacerých formáciách, ale s Angrusori tam bude mať 20. mája 2022 premiéru. Slovenské koncertné turné tohto medzinárodného projektu skončí tam, kde vlastne začalo: 21. mája 2022 v Kine Úsmev v Košiciach.

Vznikol totiž z iniciatívy Lukáša Berbericha, ktorý nórskych hudobníkov zoznámil s etnomuzikologičkou Janou Belišovou, pôsobiacou na Katedre muzikológie FiF UK a zároveň je riaditeľkou v občianskom združení Žudro. Jej terénne nahrávky piesní z vylúčeného rómskeho prostredia Nórov očarili, a tak začala dlhodobá spolupráca s konkrétnymi umelcami: Nils Henrik Asheim (harmónium), Iva Bittová (spev, husle), Roman Harvan (violončelo), Marcela Dreveňáková (spev), Jozef Dreveňák (gitara, spev), Patrik Žiga (husle), Petter Frost Fadnes (dychové nástroje), Signe Irene Time (spev), Ståle Birkeland (bicie), Johan Egdetveit (akordeón) a Gjertrud Økland (husle).



„Názov projektu Angrusori je prevzatý z rómskej piesne a v preklade znamená prstienok.“ vysvetľuje odborná garantka a koordinátorka projektu Jana Belišová a dodáva: „Páči sa mi symbol kruhu, rovnosti, stretnutí, návratov, nekonečnosti, vernosti, krásy… a doplňte si každý, čo ešte vnímate pri slove prstienok.“

Organizátorom podujatia je občianske združenie Žudro, ktoré v Bratislave spolupracuje s Filozofickou fakultou UK, vďaka čomu sa 19. mája uskutoční okrem koncertu aj medzinárodná vedecká konferencia pod názvom „Ubuntu“ a hudobné fúzie. Jej ústrednou témou bude koncept hudobnej vzájomnosti, inšpiračné zdroje, tvorivé metódy a význam improvizácie.

Projekt ANGRUSORI – Rómska hudba, dedičstvo, prelínanie a improvizácia získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 200 000 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 30 000 € z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je spojiť hudobníkov z rôznych kultúrnych a etnických prostredí a vytvoriť tak nové hudobné diela fúziou toho najlepšieho, čo každý člen tohto nevšedného hudobného súboru ponúka.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP na Slovensku, navštívte stránku www.eeagrants.sk. Turné Angrusori podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a koná sa aj vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Lístky sú v predpredaji na Tootoot.


Miesto: Nová Synagóga Žilina
Dátum: 20.05.2022 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu