Žilinský poslanec Cibulka: Plochy s lúčnymi kvetmi, ktoré sme vysiali minulý rok Solinkách, plánujeme rozširovať


Foto: Žilinský poslanec Cibulka: Plochy s lúčnymi kvetmi, ktoré sme vysiali minulý rok Solinkách, plánujeme rozširovať Foto: Kvety na sídlisku Solinky/Zdroj: Peter Cibulka

Primátor mesta Žilina Peter Fiabáne informoval prednedávnom o zámere samosprávy vytvoriť v meste nekosené lúčne spoločenstvá. Má ísť pritom o pilotný projekt, ktorý bude realizovaný na Obežnej ulici na sídlisku Vlčince.

Poslanec mestského zastupiteľstva v Žiline Peter Cibulka upozornil na fakt, že aktivity spojené s realizáciou nekosenej lúky už na území mesta rozbehli v roku 2021. Dobrovoľníci a občianski aktivisti vtedy na sídlisku Solinky zrekultivovali miesta, kde bola realizovaná výmena parovodov.

Poslanec dohodol s vedením Žilinskej teplárenskej spoluprácu a keď došlo k úprave a rekultivácii rozkopanej pôdy, dali sa na základe odborných pokynov vysiať aj semená lúčnych kvetov na dva pomerne rozľahlé bloky zelene pri chodníku. Tak v Žiline vznikla prvá nekosená lúka s kvetmi.


„Tie isté druhy sme následne s občanmi a občianskym združením Žilina zelené mesto dosievali počas celej jari a leta. S teplárňami sme navyše dohodli aj výsadbu 40 stromov a obnovenie živých plotov popri trase rekonštrukcie parovodu na Solinkách,“ doplnil poslanec mestského zastupiteľstva Peter Cibulka.

Na konci leta a cez jeseň v predošlom roku sa teda lúka, podľa slov poslanca, ukázala „v plnej prvoročnej kráse“. Momentálne je v pláne rozšírenie týchto plôch aj do ďalších lokalít.

„Tento rok sme po dohode s Útvarom hlavného architekta a odborom životného prostredia ešte pribrali ďalší susediaci kúsok zelene, ktorý sa tiahne aj pred Domovom sociálnych služieb Úsmev. Verím, že sa podarí tento rok skvalitniť tieto lúčne plochy a budú robiť radosť nielen obyvateľom Soliniek, ale aj celej Žiliny,“ dodal na záver Cibulka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu