Hrad Strečno otvorí svoje brány už 16. mája, za vstup kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii zaplatíte menej


Foto: Hrad Strečno otvorí svoje brány už 16. mája, za vstup kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii zaplatíte menej Foto: Považské múzeum v Žiline

S blížiacim sa letným obdobím začína aj hlavná sezóna pre množstvo vonkajších atrakcií a podujatí, vrátane tých kultúrnych či historických. Výnimkou nie je ani hrad Strečno pri Žiline, ktorý svoje brány pre návštevníkov otvorí už v pondelok 16. mája.

„Včera sme si vyhrnuli rukávy a upratovali hrad Strečno aj stredovekú dedinu Paseka. V pondelok 16. mája otvárame! Hurá! Tešíte sa? My veľmi,“ uviedlo múzeum, ktoré spravuje aj hrad Strečno, v príspevku na sociálnej sieti.

Od rovnakého dátumu bude otvorená aj stredoveká dedina Paseka pod hradom Strečno, v ktorej môžu návštevníci obdivovať dobové stavby vytvorené z tradičných materiálov, akými sú napríklad drevo a tŕstie.

Na hrad bude možné vstúpiť každý deň medzi 9:00 a 17:00 hodinou, stredoveká dedina bude prístupná v čase od 8:45 do 17:45 hod. Keďže na hrade počas tohto mesiaca prebieha rekonštrukcia, budú ceny vstupného dočasne znížené na 5 eur za dospelú osobu, 2 eurá pre deti, študentov, seniorov, zdravotne ťažko postihnutých a vojnových veteránov a 14 eur za rodinu tvorenú aspoň dvomi dospelými osobami a jedným dieťaťom.


„Keďže rekonštrukčné práce nie sú ukončené a návštevníci nebudú môcť vidieť expozíciu archeológie, počas tejto doby sme znížili vstupné na bežné prehliadky. Veríme, že kompletná prehliadka hradu bude umožnená od polovice júna,“ vysvetlila Katarína Repáňová, správkyňa hradu Strečno.

Na hrade sa začína pripravovať aj tradičný Deň detí, ktorý sa bude konať v nedeľu 29. mája. Tento dátum bude zároveň oficiálnym slávnostným otvorením letnej sezóny. Počas tohto dňa bude pre deti aj dospelých pripravený bohatý program, ktorý si môžu vychutnať samostatne bez sprievodcov.

„Malých i veľkých čaká deň plný hier a zábavy. Od 10. do 17.00 vystúpia sokoliari sv. Bavona, skupina historického šermu Vir Fortis, členovia združenia Cech Terra de Selinan, detský folklórny súbor Lieska – SZUŠ Anima Libera, divadlo Saša Jaša a Saša Bela, chýbať nebudú historické remeslá či ochutnávka stredovekej kuchyne,“ dodala Katarína Repáňová.

Bližšie informácií o hrade Strečno, jeho histórii, vystavených expozíciách a cenách vstupného sú dostupné na oficiálnom webe Považského múzea Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu