Študenti gymnázia Hlinská v Žiline zorganizovali zbierku pre Ukrajinu. Výťažok putoval organizácii Camp Žilina


Foto: Študenti gymnázia Hlinská v Žiline zorganizovali zbierku pre Ukrajinu. Výťažok putoval organizácii Camp Žilina Foto: gymnázium Hlinská

4. marca a 13. apríla 2022 sa na Gymnáziu Hlinská v Žiline konala dobročinná zbierka pre Ukrajinu, ktorej finančný výťažok odovzdali členovia školského parlamentu organizácii Camp Žilina.

V posledných mesiacoch sme svedkami vážneho vojnového konfliktu, pričom ani naša škola si nezakrýva oči a uši pred udalosťami, ktoré výrazne hýbu svetom.

Veľmi intenzívne ich vnímame aj na Gymnáziu Hlinská v Žiline. Boli to najmä prvé týždne, kedy žiakov aj učiteľov zahltil útlm a bezmocnosť. Všetci zdieľali súcit s ľuďmi ohrozenými vojnou.

Školský parlament sa preto rozhodol konať a prostredníctvom zbierky, ktorá sa uskutočnila v dvoch fázach, vyzbieral finančné prostriedky pre utečencov z Ukrajiny.

Zbierka bola založená na predaji občerstvenia, či už v podobe sladkého alebo slaného pečiva. Na ich príprave sa podieľali nielen žiaci, ale aj učitelia a rodičia našich žiakov.

O kvalite občerstvenia a najmä kvalite myšlienky celej akcie nás presvedčil aj predseda školského parlamentu:

„Najkrajšie bolo sledovať študentov, učiteľov a ich radosť zo skutočnosti, že môžu prispieť na dobrú vec a k tomu dostanú aj niečo chutné pod zub.“ 

Zbierka však nepriniesla úsmevy len nám, Gymzákom, ale aj úsmevy samotným utečencom z Ukrajiny. Dňa 3. mája 2022 členovia školského parlamentu spolu s pani zástupkyňou Antóniou Bartošovou odovzdali organizácii Camp Žilina vyzbieranú sumu v celkovej hodnote 838,84 eur.

Žiaci tak mali príležitosť sa na chvíľu s utečencami aj porozprávať. „Bolo z nich cítiť toľkú vďaku, akú som od nikoho ešte nikdy nedostal,“ povedal nám jeden zo žiakov.


Na mieste sme si spravili aj skupinovú fotku. Ako vďaku za náš akt pomoci a na pamiatku našej škole sa organizácia rozhodla pomenovať jeden z ich jazykových kurzov pre utečencov názvom „Gymza“ alebo „Gymnázium Hlinská“.

Na záver sa vráťme k myšlienke pomoci. Komu sme vlastne pomohli? Okrem finančnej podpory pre organizáciu Camp Žilina táto akcia pomohla aj nám – byť viac ľuďmi, byť empatickými tvormi so schopnosťou pomáhať iným v núdzi.

Navyše priniesla nášmu školskému parlamentu nenahraditeľnú skúsenosť. Ako zhodnotila v súvislosti s touto akciou aj naša pani riaditeľka Jarmila Turoňová:

„Všetko, čo súvisí s pomáhaním druhým ľuďom, by malo byť v živote človeka na prvom mieste.“ 

Chceme sa ešte raz v mene školského parlamentu úctivo poďakovať všetkým žiakom, rodičom a učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu, či už prípravou občerstvenia, alebo finančným príspevkom.

Chceme sa taktiež poďakovať nášmu vždy ochotnému vedeniu za všetku podporu a výpomoc pri realizácii zbierky. Veľká vďaka patrí aj pani Lenke Matúsovej, dobrovoľníčke z Camp Žilina za hrejivé privítanie, krásny rozhovor a výnimočnú skúsenosť s utečencami.

Ďakujeme aj samotnej organizácii Camp Žilina – za to, že robia svet lepším. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu