VIDEO: Dostavba úseku D1 s tunelom Višňové sa zrejme opäť predĺži, najneskôr do októbra 2024


Foto: VIDEO: Dostavba úseku D1 s tunelom Višňové sa zrejme opäť predĺži, najneskôr do októbra 2024

Tunelom Višňové sa zrejme neprevezieme ani v najbližších dvoch rokoch. Nový harmonogram dostavby D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala hovorí o posune termínu dokončenia stavby na september až október 2024.

Dôvodom by, podľa ministra dopravy Andreja Doležala mala byť oprava nedostatkov blokov sekundárneho ostenia tunela po predchádzajúcom zhotoviteľovi. Tunel sa tak pravdepodobne bude musieť celý preskenovať pre prípadné odhalenie ďalších defektov.

Nateraz bolo preskenovaných už 69 blokov. Súčasný zhotoviteľ skupina Skanska už avizoval predĺženie lehoty stavebných prác o šesť až deväť mesiacov.

 „Ak bude namieste, aby zhotoviteľ komunikoval ďalšie predĺženie výstavby v súvislosti s možnými defektmi v ďalšej časti tunela, ktoré potvrdia alebo vyvrátia tie dodatočné skeny, tak môžeme predpokladať ďalšie oneskorenie,” pripustil Doležal.


Stavba podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimíra Jacka z pohľadu vonkajších objektov napreduje bez mimoriadností. Priblížil však, že zhotovitelia našli enormné poškodenia drenáže tunela, čo by mohlo v budúcnosti spôsobiť zaplavenie tunela pri silných dažďoch.

„Uvidíme ako dopadne sken zvyšných blokov sekundárneho ostenia, či to bude mať ďalší vplyv na predĺženie výstavby. Nechceme podceniť kvalitu a bezpečnosť prác. Dôležité je, že v tuneli sa pracuje, robí sa aj na vonkajších objektoch, to je v tejto chvíli asi to najpodstatnejšie,“ doplnil minister Doležal.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu