VIDEO: Najväčšia železničná stavba v Žiline napreduje, začali aj práce na stavbe premostenia z Ľavobrežnej


Foto: VIDEO: Najväčšia železničná stavba v Žiline napreduje, začali aj práce na stavbe premostenia z Ľavobrežnej
Galéria: 3 fotky
Foto: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Aktuálne najväčšia železničná stavba, ktorú v Žiline realizuje pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) Združenie pod Dubňom, napreduje vysokým tempom. Pred niekoľkými dňami sa navyše vedeniu spoločnosti podarilo dohodnúť s podnikateľom Georgeom Trabelssiem, ktorý vlastní pozemky v okolí naplánovaného cestného nadjazdu v centre mesta.

Odštartovať tak môžu konečne aj práce na výstavbe prepojenia Ľavobrežnej ulice s ulicou 1. mája. Už čoskoro totiž dôjde k úplnému uzavretiu podjazdu na Kysuckej ulici, s čím budú spojené nielen viaceré dopravné obmedzenia ale aj vznik kolón.

Modernizácia železničného uzla prebieha už viac ako rok. Stavenisko bolo zhotoviteľovi odovzdané koncom roka 2020. Kontrolné dni zatiaľ potvrdzujú, že sa podmienky zmluvy darí napĺňať a stavba postupuje podľa harmonogramu. Výstavba je plánovaná na štyri roky, pričom aktuálne bola dokončená prvá štvrtina. 

Práce prebiehajú od Strečna až po Strážov, a v smere na Kysuce až po Budatín. V rámci modernizácie bude vybudovaných celkovo 8 nových podjazdov a zrekonštruovaných 8 mostov. Pribudne aj viac ako 11-tisíc metrov protihlukových stien a viac než 50-tisíc metrov koľají.


Aktuálne bolo dokončené úplne nové nástupište v obci Varín a zrealizoval sa aj nový most ponad rieku Varínka. Na úseku dlhom 60 metrov nahradí pôvodný oceľový most železobetónová doska. 

Na hlavnej stanici v Žiline pribudne predĺženie podchodu, ktorý po novom povedie až na Uhoľnú ulicu k štadiónom. Ako to momentálne vyzerá na staveniskách v okolí Žiliny môžete vidieť v nasledujúcom videu alebo na fotografiách.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu