Most v Liptovskej Ondrašovej začnú búrať už v máji, dopravné obmedzenia zasiahnu aj turistickú sezónu


Foto: Most v Liptovskej Ondrašovej začnú búrať už v máji, dopravné obmedzenia zasiahnu aj turistickú sezónu Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Žilinský samosprávny kraj spustí rekonštrukciu poškodeného mosta v Liptovskej Ondrašovej už v druhej polovici tohto mesiaca. Pre domácich, ale aj turistov a nákladnú dopravu to môže znamenať až rok dopravných obmedzení. Informovalo o tom mesto Liptovský Mikuláš príspevkom na sociálnej sieti.

Most ponad potok Jalovčanka sa nachádza na frekventovanej ceste druhej triedy, ktorá spája Liptovský región s Oravou a Poľskom. Stav mosta je už niekoľko rokov havarijný, župa sa ho preto rozhodla zbúrať a na jeho mieste postaviť nový. Zhotoviteľ by mal s búraním začať už v druhej polovici mája.

Načasovanie stavebných prác a dopravných obmedzení je podľa mesta Liptovský Mikuláš veľmi nevhodné a ovplyvní letnú turistickú sezónu v celej oblasti Liptova. Vedenie mesta preto žiadalo župu, aby s rekonštrukciou začala až po letnom období, o čom sme informovali v predošlom článku. Mesto zároveň požiadalo o urýchlenie stavebných prác využitím dvojzmennej prevádzky, Žilinský samosprávny kraj však obidve žiadosti zamietol.


Rekonštrukcia mosta je potrebná, lebo hrozil jeho pád. Avšak mrzí nás, že sa tak deje až po niekoľkoročnej iniciatíve a urgenciách. O opravu sme žiadali už v predchádzajúcich sezónach poznačených pandémiou, kedy bol turizmus značne utlmený. Realizácia prichádza práve v roku, kedy sa očakáva turistický boom. Týmto bude poznačená aj hlavná turistická sezóna v regióne,“ uviedol Ľuboš Trizna, zástupca primátora mesta Liptovský Mikuláš.

Cesta, ktorou v hlavnej sezóne prechádza približne 20-tisíc vozidiel za deň, bude uzavretá pre všetkých účastníkov cestnej premávky. Obchádzková trasa pre osobné vozidlá povedie v smere od Liptovského Trnovca cez ulice Ondrašovská, Pongrácovská a Hroboňa. Smerom k akvaparku Tatralandia bude obchádzka viesť cez Mútnik, Trstené a Bobrovec.


Tieto obchádzkové trasy nebudú platiť pre nákladnú dopravu, kamióny sa do mesta dostanú cez obec Bešeňová. Cyklisti a chodci môžu prechádzať cez ulice Pongrácovská a Tatranská. Jedinú výnimku z určenej obchádzkovej trasy budú mať obyvatelia Liptovskej Ondrašovej, ktorí smú využívať rovnakú trasu ako chodci.

„Túto výnimku sme pre obyvateľov najviac dotknutej mestskej časti vyrokovali na včerajšom stretnutí s dopravnými policajtmi a projektantom, oni budú mať najväčší zásah do života zmenou organizácie dopravy a chceme im uľahčiť pohyb z mesta domov,“ doplnil Ľuboš Trizna.

Mesto Liptovský Mikuláš svojim obyvateľom odporúča využívanie verejnej dopravy, ktorej sa obmedzenia nedotknú. Na potrebnú dobu je vedenie mesta pripravené zvýšiť počet spojov, ktoré premávajú do a z Liptovskej Ondrašovej.

Predtým, než zhotoviteľ začne s búracími prácami, budú obyvatelia dotknutej časti Liptovského Mikuláša informovaní o ďalších detailoch. Žilinský samosprávny kraj ako správca komunikácie s týmto cieľom zvolá vo štvrtok 12. mája stretnutie s miestnymi obyvateľmi. Presný termín ukončenia prác zatiaľ nie je známy.

„Podľa Žilinského samosprávneho kraja potrvajú práce osem mesiacov, avšak v zime robotníkov na moste neuvidíme. Cez Liptovskú Ondrašovú preto neprejdeme bez obmedzení pravdepodobne až rok,“ uvádza mesto v príspevku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu