Nový úsek Vážskej cyklotrasy povedie cez Strečno, zrekonštruovaná bude aj lávka cez Váh


Foto: Nový úsek Vážskej cyklotrasy povedie cez Strečno, zrekonštruovaná bude aj lávka cez Váh Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

V obci Strečno pribudne nový úsek Vážskej cyklotrasy medzi Budatínskym hradom a Hradom Strečno. Celková dĺžka novej trasy má byť 2200 metrov a jej výstavba bude stáť viac než 266-tisíc eur. Cyklotrasa bude viesť aj ponad rieku Váh, súčasťou projektu je preto rekonštrukcia lávky pre peších a cyklistov medzi Strečnom a Nezbudskou Lúčkou.

Stavba s názvom „Cyklotrasa Hrad Budatín – Hrad Strečno“ je financovaná z projektu cezhraničnej spolupráce Žilinského samosprávneho kraja, ktorý nesie názov „Zvýšení přístupnosti a bezpečnosti ke kulturním památkám v česko-slovenském pohraničí.“ Stavebné práce by mali začať už v priebehu mája 2022. Zhotoviteľ Metrostav DS, a.s. predpokladá ukončenie výstavby v októbri tohto roku.

„Veľmi ma teší, že projekt česko-slovenskej spolupráce prináša výsledky. Realizácia cyklotrasy je pozitívnym krokom pre župu z hľadiska posilnenia mobility. S tým súvisí aj podpora a rozvoj turizmu, športu a kultúrneho vyžitia, pre všetkých občanov a návštevníkov nášho kraja,“ uviedla županka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Na projekte spolupracuje aj obec Strečno, ktorá ponúka množstvo lákadiel pre peších aj cykloturistov. Najznámejšími bodmi záujmu sú okrem Hradu Strečno aj Starý Hrad, Chata pod Suchým či plte na rieke Váh.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu