VIDEO: Žilinskí hasiči si pripomenuli sviatok sv. Floriána, slávnostného nástupu sa zúčastnilo cez 100 príslušníkov


Foto: VIDEO: Žilinskí hasiči si pripomenuli sviatok sv. Floriána, slávnostného nástupu sa zúčastnilo cez 100 príslušníkov

Každoročne 4. mája si hasiči na celom Slovensku pripomínajú sviatok sv. Floriána. Predovšetkým v tento deň, ale i počas celého mesiaca zvyknú príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pripravovať pre deti a širokú verejnosť množstvo modelových ukážok, prednášok, exkurzií, či ukážok hasičskej techniky, aby im tak ukázali aspoň časť zo svojho náročného povolania.

Svätý Florián sa zobrazuje ako rímsky vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou a v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva horiaci dom. Podľa legendy zachránil istého uhliara, ktorý spadol do ohňa. To najdôležitejšie, prečo sa stal patrónom hasičov, je jeho charakter a odvaha.

Sviatok svojho patróna si pripomenuli aj v Strednej škole požiarnej ochrany MV SR v Žiline. Slávnostného nástupu sa zúčastnilo viac ako 100 profesionálnych hasičov zaradených v jednotlivých odborných prípravách a učitelia školy. Po nástupe príslušníkov zazneli sirény hasičských áut.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu