Ukrajinka porodila v pôrodnici martinskej nemocnice trojičky, previezť ju museli až z Bratislavy


Foto:  Ukrajinka porodila v pôrodnici martinskej nemocnice trojičky, previezť ju museli až z Bratislavy Foto: Univerzitná nemocnica Martin

25-ročná Ukrajinka Liubov Kovalchuk, ktorá pred vojnou ušla z Kyjeva na Slovensko, porodila v Univerzitnej nemocnici Martin trojičky. Dostali mená Samuel, Natanail a Eleanora.

Bábätká sa narodili pred riadnym termínom pôrodu, v 29. týždni tehotenstva. Podľa primárky Neonatologickej kliniky doc. Kataríny Maťašovej je stav detičiek priaznivý a žiadne komplikácie sa zatiaľ neobjavili.

„Dvaja chlapčekovia a jedno dievčatko majú váhu v rozmedzí od 990 do 1270 gramov. Majú sa dobre. Dýchajú samé, maminka im nosí materské mliečko, čo im tiež veľmi pomáha. Zatiaľ sme s ich zdravotným stavom spokojní,“ povedala docentka Katarína Maťašová.

Pôrod sa podľa pôrodníka doc. Erika Kúdelu rozbehol spontánne, bol však jeden z tých akútnejších. Pacientka aktuálne býva v Bratislave, kde malo novorodenecké oddelenie obmedzené kapacity, preto ju museli previezť do pôrodnice v Martine. 


MUDr. Kúdela zároveň informuje, že pôrod trojičiek je vždy unikátna udalosť, ku ktorej musí zdravotnícky personál pristupovať obozretne. „Pôrod trojičiek je vždy špecifický a nie veľmi bežný, pretože pre trojičky je jedinou možnosťou cisársky rez. Takáto situácia sa stane raz, možno dvakrát do roka,” uvádza docent Kúdela. 

Mladá mamička priznala, že na Slovensko musela cestovať vo vysokom štádiu tehotenstva, čo bolo pre ňu náročné a fyzicky veľmi ťažké. Keď však začalo bombardovanie Kyjeva, kde pred vojnou žila, vojaci, ktorí strážili nemocnicu jej odporučili, aby ušla niekam do bezpečia.

Liubov sa preto rozhodla ujsť za rodičmi na Slovensko do Bratislavy„Psychicky to bolo pre mňa veľmi náročné. Môj muž zostal na Ukrajine, prišla som sama. Robí teraz vodiča pre organizáciu Lekári bez hraníc,“ povedala Liubov.

Príchod trojičiek bol pre rodinu prekvapením. Mladá Ukrajinka sa navyše teší aj z toho, že jej muž, ako otec troch detí, bude môcť Ukrajinu opustiť a rodina bude zase pokope. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu