Žilina pripravuje pilotný projekt nekosenej lúky, na sídlisku Solinky ju poslanec a aktivisti vytvorili už pred rokom


Foto: Žilina pripravuje pilotný projekt nekosenej lúky, na sídlisku Solinky ju poslanec a aktivisti vytvorili už pred rokom Foto: Peter Cibulka

Žilinský primátor Peter Fiabáne v pondelok 2. mája informoval o zámere samosprávy vytvoriť v meste nekosené lúčne spoločenstvá. Má ísť pritom o pilotný projekt, ktorý bude realizovaný na Obežnej ulici na sídlisku Vlčince.

Lúka v meste je podľa primátora aktuálnym trendom v starostlivosti o mestskú zeleň a jej realizáciu chce vyskúšať aj žilinská radnica.

Plocha na prvú lúku má výmeru viac ako 3-tisíc metrov štvorcových a je na nej vytypovaných 42 malých plôch. Tieto priestranstvá s rozmermi približne 2 x 2 metre sa odburinia a v najbližších dňoch sa tu vyseje spoločenstvo kvetnej lúky vhodnej do suchého prostredia.

Na pozitívnu správu o plánoch radnice, ktorú sme zverejnili, reagoval poslanec mestského zastupiteľstva v Žiline Peter Cibulka. Ten upozornil, že aktivity spojené s realizáciou nekosenej lúky už na území mesta rozbehli v roku 2021. Dobrovoľníci a občianski aktivisti vtedy na sídlisku Solinky zrekultivovali miesta, kde bola realizovaná výmena parovodov.


Na ploche pri chodníku medzi Borovou a Jaseňovou ulicou následne v spolupráci so Žilinskou teplárenskou, občianskym združením Žilina zelené mesto a Útvarom hlavného architekta zabezpečili výsadbu lúčnych kvetín.

Teplé počasie a vtáctvo sa podpísali pod menší úbytok vysiatych kvetín, no napokon sa veľká časť zón ujala. V priebehu niekoľkých týždňov vyrástli viaceré kvety a rastliny. Tento rok sa očakávajú aj trvalky a ďalší rozvoj lúčneho pásu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu