Na urológii v žilinskej nemocnici otvorili novú Jednotku intenzívnej starostlivosti


Foto: Na urológii v žilinskej nemocnici otvorili novú Jednotku intenzívnej starostlivosti Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline dokončila ďalšiu fázu obnovy urologického oddelenia. Po nedávnej rekonštrukcii oboch operačných sál sa podarilo vybudovať tiež novú Jednotku intenzívnej starostlivosti. Nemocnica ju otvorila na prvom poschodí urologického pavilónu. 

Nová Jednotka intenzívnej starostlivosti disponuje modernejšími priestormi, ktoré skvalitnia poskytovanú zdravotnú starostlivosť a zefektívnia prácu zdravotníkov. Pôvodné priestory museli od základov prerobiť, čo si vyžiadalo zbúranie priečok, výmenu okien, výmenu starej elektroinštalácie i vodoinštalácie. 

Podľa riaditeľa žilinskej nemocnice Eduarda Dorčíka, investíciu nemocnica realizovala z vlastných zdrojov. „Vytvorili sme ucelenú, funkčne prepojenú operačnú a intenzívnu časť oddelenia, ktorá skvalitní podmienky a prostredie pre pacientov, no zároveň pre náš stredný zdravotnícky personál,“ dodáva Dorčík.


Vďaka celkovej rekonštrukcii a zmeny dispozície vznikla na oddelení jednotná plocha s vlastným zázemím. „Súčasťou JIS sú dve bezbariérové sociálne zariadenia, celý priestor je vybavený samostatnou klimatizačnou jednotkou a nad lôžkami sa nachádzajú rampy s rozvodmi kyslíka a medicinálnych plynov,“ priblížil primár urológie FNsP Žilina Roman Mráz.

Benefitom novej Jednotky intenzívnej starostlivosti je podľa neho predovšetkým samostatná prebúdzacia miestnosť a zóna centrálneho monitoringu.

„Po náročných operačných výkonoch je nevyhnutné intenzívnejšie sledovať pacientov. Všetky dôležité životné funkcie momentálne zaznamenávajú prístroje napojené na ústrednú monitorovaciu jednotku, vďaka čomu máme dôkladný a neustály prehľad nad stavom pacienta,“ zdôraznil primár žilinskej urológie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu