Od júna budú Žilinčania chodiť Do práce na bicykli, aby šetrili svoje zdravie aj životné prostredie


Foto: Od júna budú Žilinčania chodiť Do práce na bicykli, aby šetrili svoje zdravie aj životné prostredie Foto: ilustračné

Celonárodná kampaň Do práce na bicykli, do ktorej sa každoročne zapájajú tisícky Slovákov, sa uskutoční aj v tomto roku.

Súťaž je určená pre tých, ktorí sa rozhodnú cestovať do práce na bicykloch, prípadne inými alternatívnymi spôsobmi dopravy.

Konať sa bude po celý mesiac od 1. do 30. júna, registrácia bude sprístupnená do 7. júna.

Hlavným cieľom obľúbenej aktivity je predovšetkým podporiť rozvoj cyklistickej dopravy v mestách a vyzvať samosprávy na Slovensku k vytváraniu kvalitných podmienok pre ekologické druhy dopravy v meste.

Okrem toho chce kampaň motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu dopravy pri každodennom cestovaní do práce. 

Súťaže sa môžu zúčastniť aj tímy študentov z rovnakej školy, podmienkou je, aby mali vek najmenej 15 rokov. 


Slováci účasťou v súťaži môžu zabojovať o atraktívne vecné ceny, napríklad bicykle, elektrobicykle, elektrický pohon na bicykle či doplnkový cyklistický materiál. Cieľom však nie je zviťaziť za každú cenu.

„V kampani ide o spojenie síl a vytvorenie tlaku na samosprávy, aby venovali rozvoju cyklodopravy v slovenských mestách zvýšenú pozornosť,” tvrdia organizátori. 

Samosprávy môžu získať tri unikátne cyklostojiská pre osem bicyklov, najlepšie samosprávne kraje budú odmenené šiestimi robustnými cyklostojanmi pre 12, 10 a 8 bicyklov.  

V Žiline sa minulý rok do súťaže zapojilo celkom 679 cyklistov v 198 tímoch. Na celom Slovensku bolo vlani prihlásených až 11 358 súťažiacich z 91 samospráv, ktorí vytvorili takmer 3 500 tímov.

Skvelý ročník podčiarklo aj takmer 1 300 zúčastnených zamestnávateľov, a predovšetkým vyše 1,7 milióna odjazdených kilometrov na bicykli, čo sa rovná viac než 500 tonám usporeného oxidu uhličitého v porovnaní s cestou autom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu