Máj v Bábkovom divadle Žilina: Nová inscenácia Snehulienky, tradičná Bábková Žilina a Ezopove bájky vonku


Foto: Máj v Bábkovom divadle Žilina: Nová inscenácia Snehulienky, tradičná Bábková Žilina a Ezopove bájky vonku Foto: web Bábkového divadla Žilina

Slávnostnú premiéru novej inscenácie Snehulienka môže diváci zažiť 6. mája 2022 o 18.00. Autormi hry sú Šimon Spišák a Karel Czech, ktorí v minulosti inscenovali aj obľúbené hry Škaredé káčatko a Trafená hus.

Snehulienka je určená pre deti od šiestich rokov a v novom prevedení príbehu hovorí o dôležitých témach ako útlak a prenasledovanie, alebo predsudky, ktoré sa týkajú pohlaví. 

Nazdávame sa, že Snehulienka nie je v modernej spoločnosti odkázaná na príchod princa -osloboditeľa. A že s mnohými ťažkosťami, „záporákmi“ i falošnými „akožehovoriacimi“ zrkadlami si vieme poradiť vlastným umom,” uvádza dramaturg Matej Truban.

Ako aj to, že komunita v ktorej žijeme, je pre nás dôležitá a každý z nás sa môže pričiniť o to, ako vyzerá a bude vyzerať v budúcnosti. Aj keď je v nej z času na čas neporiadok. Aha, a ešte aj o to, že navariť a upratať môžu aj muži,” dodáva.

Víkend 13. až 15. mája 2022 bude Žilina hostiť živý festival  Bábková Žilina 2022. Festivalový program zahŕňa aj v tomto roku tie najlepšie inscenácie, ktoré vznikli na profesionálnej slovenskej bábkarskej scéne pred pandémiou, i počas nej.

Neobyčajne živé podujatie bude hostiť aj zahraničné divadlo a koncerty. Výber predstavení je bohatý a svoje miesto si v ňom nájdu batoľatá i dospelí.


Organizátori pozývajú na festival najmä rodiny s deťmi. Nakoľko sa bude toto podujatie konať od piatku do nedele, môže predstavovať netradičný a originálny spôsob trávenia víkendu v spoločnosti tých najlepších bábkových predstavení i účinkujúcich.

Realizáciu podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Žilinský samosprávny kraj, mesto Žilina, a mnoho ďalších sponzorov.

Lístky na siedmy ročník festivalu sú už v predaji, pretože kapacita niektorých predstavení je totiž obmedzená.

V nedeľu, 29. mája 2022, odohrá divadlo o 14.00 a 16.00 vo svojej záhrade predstavenie Bájky. Inscenácia vznikla počas prvého ročníka projektu Bábkač v záhrade, pričom prevzala motívy z Ezopových bájok.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu