Tento rok pribudne v Žilinskom kraji nové značenie dvoch cyklotrás a 14 cykloservisných stojanov


Foto: Tento rok pribudne v Žilinskom kraji nové značenie dvoch cyklotrás a 14 cykloservisných stojanov Foto: Žilinský turistický kraj

Žilinský kraj podporuje zdravý pohyb na čerstvom vzduchu a zároveň udržateľný spôsob dopravy, ktoré spája cyklistika. V mestách a obciach každoročne pribúdajú stojany aj nabíjacie stanice pre elektrobicykle, okrem toho kraj buduje nové a obnovuje staré cyklotrasy.

V predošlom roku pribudlo 5 cykloservisných stojanov na Vodnom diele Žilina, v Terchovej, Súľove, Turanoch a v liptovskej obci Jamník. Žilinský turistický kraj osadil aj 6 nabíjacích stojanov pre elektrobicykle na Martinských holiach, vo Valčianskej doline, pri Múzeu oravskej dediny v Zuberci, v Čičmanoch, Novej Bystrici a v autokempingu Bystrina v Demänovskej doline.

„Lokality osadenia sme konzultovali s odborníkmi v jednotlivých regiónoch, a tak sa nám v spolupráci so samosprávami a podnikateľskými subjektami podarilo rozšíriť infraštruktúru pre túto skupinu cykloturistov vo všetkých regiónoch Žilinského kraja,“ uviedla Iveta Chabadová, výkonná riaditeľka Žilinského turistického kraja.

Okrem umiestnenia nových stojanov, ktoré obsahujú aj kompresor pre nafúkanie bicyklov a základné náradie na ich opravu, sa Žilinský turistický kraj v minulom roku postaral o obnovu značenia na viac než 280 kilometroch cyklotrás.


V roku 2022 bude krajská organizácia cestovného ruchu obnovovať a udržiavať ďalších 314 značených cykloturistických trás. Označené by mali byť aj dve nové trasy, konkrétne chodník z Nolčova do Turian a nový úsek Terchovsko - Oravskej cyklomagistrály. Pribudnú aj nové cykloservisné stojany.

„Ani v sezóne 2022 Žilinský turistický kraj nezaspí na vavrínoch. 14 nových cykloservisných stojanov pribudne v priebehu roka vo všetkých regiónoch Žilinského kraja a naďalej tak bude pokračovať budovanie infraštruktúry a rozširovaní technickej základne pre cykloturistov,“ informovala Iveta Chabadová.

Žilinský kraj drží druhé miesto v počte kilometrov značených cyklotrás na Slovensku. S celkovou dĺžkou až 3067,5 kilometra trás nasleduje za Banskobystrickým krajom. Najviac cyklotrás sa nachádza v okolí Terchovej, v Turci a na Liptove, hustú sieť trás majú aj Kysuce a Orava. V Žilinskom kraji sa môže pýšiť aj tromi náučnými cyklotrasami s celkovou dĺžkou približne 87 kilometrov.

„Obnova a údržba cykloturistického značenia patrí každoročne medzi priority v Žilinskom kraji. Samozrejmosťou je aj budovanie nových cyklotrás, rozširovanie infraštruktúry a modernizácia technickej základne pre potreby každej kategórie cykloturistov,“ dodala Iveta Chabadová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu