Žilinská univerzita objavila v súťaži Technická myšlienka roka mladé talenty z oblasti mechatroniky či informatiky


Foto: Žilinská univerzita objavila v súťaži Technická myšlienka roka mladé talenty z oblasti mechatroniky či informatiky Foto: FEIT UNIZA

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline (FEIT UNIZA) usporiadala v uplynulom týždni 13. ročník súťaže Technická Myšlienka Roka pre stredoškolských študentov.

Do finálového kola postúpilo 18 najlepších projektov z celého Slovenska, ktoré súťažili v oblastiach mechatroniky, elektroniky, IT a mnohých ďalších.

Medzi tri najlepšie a víťazné projekty patrili Smart Home, CS24A1 – modul 24bitového adc prevodníka a Kontajner na separovanie odpadu s mobilnou aplikáciou.

Pre veľké množstvo ambicióznych a šikovných študentov udelila fakulta aj špeciálnu cenu FEITcity za projekt Firemný informačný systém pre mobilné zariadenia. 

Súťažiaci mali skvelú príležitosť odprezentovať v 15 minútach svoje projekty, ktoré pripravovali mesiace dopredu. Účasťou v súťaži získali viac než skúsenosť z prezentácie. V odbornej diskusii s porotou získali nové pohľady a výzvy, ktoré môžu ďalej rozvíjať alebo zapracovať do vlastných podnikateľských plánov.

„Modul, ktorý som zostrojil, má 10-krát nižší výkon a 10-krát menší rozmer a pritom s rovnakou presnosťou ako komerčne dostupné zariadenia s robustnou veľkosťou. Myslím, že má šancu uspieť aj na trhu. Plánujem založiť firmu, vyvinúť viacej modulov a predávať,“ povedal F. Pavlovič, ktorý sa s projektom medicínskej elektroniky CS24A1 – modul 24bitového adc prevodníka, umiestnil na druhom mieste.


Trojica študentov s projektom Kontajner na separovanie odpadu s mobilnou aplikáciou ukázala, že ich okrem techniky zaujíma aj dopad na životné prostredie.

 „Tento projekt by mohol významne ovplyvniť motiváciu ľudí separovať a ušetriť im peniaze zároveň, benefit by mali koncoví užívatelia, obce aj mestá,“ doplnil M. Klein, ktorý sa spolu s ďalšími dvomi členmi tímu umiestnil na treťom mieste.

„Je úžasné vidieť mladých ľudí, ktorých baví technika a vedia ju využiť na realizáciu svojich nápadov. Ďakujeme priemyselným partnerom, ktorí podporili súťaž nielen vecnými cenami, ale aj osobnou účasťou v komisii,“ povedal prof. Peter Brída, prodekan pre rozvoj a zahraničné vzťahy FEIT UNIZA.

FEIT UNIZA sa spolu s partnermi snaží popularizovať a zatraktívniť štúdium technických odborov. Preto študentov, ktorí sa umiestnili na prvých troch priečkach, fakulta prijme bez prijímacích skúšok. Odmenou pre súťažiacich študentov boli aj hodnotné ceny v sume 2000 eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu