Colný úrad v Žiline zadržal lacné zásielky so skalpmi vzácnych vtákov, adresát nemal povolenie na dovoz


Foto: Colný úrad v Žiline zadržal lacné zásielky so skalpmi vzácnych vtákov, adresát nemal povolenie na dovoz Foto: Colný úrad Žilina

Na žilinskú vyclievaciu poštu dorazili viaceré zásielky so skalpmi vzácnych vtákov. Pracovníci finančnej správy tovar zadržali, pretože adresát nemal povolenie na dovoz takéhoto tovaru. Cena uvedená na zásielkach bola navyše niekoľkonásobne nižšia, než je spoločenská hodnota skalpu tohto druhu vtáka.

Skalpy z vtákov druhu Gallus sonneratii (kura čiarkovaná) si objednal adresát z Kysúc. Na žilinskú vyclievaciu poštu najskôr dorazil balík z Indie, nasledovaný balíkmi s ďalšími tromi skalpami vzácnych vtákov z Veľkej Británie. Adresát finančnej správe pri colnom konaní neposkytol povolenie na dovoz tohto špecifického tovaru.

„Príslušníci finančnej správy požadujú chýbajúci doklad z dôvodu, že dovážaný živočích je v dohovore CITES zaradený medzi druhy, ktoré aj keď nie sú bezprostredne ohrozené vyhubením, mohli by sa nimi stať, keby obchod s exemplármi týchto druhov nebol podriadený prísnym opatreniam,“ uviedla Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.


Skalpy z vtákov druhu Gallus sonneratii sa najčastejšie využívajú na výrobu návnad pre lovcov rýb. Počet kúr čiarkovaných aj z tohto dôvodu v minulosti klesol natoľko, že bol stav populácie tohto vtáctva považovaný za ohrozený.

Ďalšou podozrivou skutočnosťou je cena skalpov uvedená na priložených dokladoch. Zatiaľ čo spoločenská hodnota skalpu kury čiarkovanej je podľa vedeckého orgánu Slovenskej republiky 180 eur, adresát mal kože s pierkami kúpiť za necelých 5, prípadne 12 eur za jeden kus.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu