Zámok Kunerad sa po desiatich rokoch dočká rekonštrukcie strechy, pamiatke chcú prinavrátiť jej pôvodnú podobu


Foto: Zámok Kunerad sa po desiatich rokoch dočká rekonštrukcie strechy, pamiatke chcú prinavrátiť jej pôvodnú podobu Foto: Facebook/Zamok Kunerad

Zámok v Kunerade výrazne poškodili dva novodobé požiare, v dôsledku ktorých mu chýba strecha už vyše desať rokov. Práce na novej streche podľa majiteľky zámku Jany Škottovej už začali a chceli by ju dokončiť do jedného roka.

„Teraz sa robí výťahová šachta a niektoré vodorovné konštrukcie, aby sa na ne mohla robiť strecha. Pôvodný rozpočet jej rekonštrukcie bol do jedného milióna eur, rastom cien sa zvýšil na 1,6 milióna eur,” povedala Škottová. Časť finančných výdavkov spojených s rekonštrukciou strechy zničeného zámku pokryje grant od Ministerstva kultúry SR vo výške 600-tisíc eur. 

Nová strecha obnovovaného zámku bude mať prírodnú, modrosivú bridlicovú strešnú krytinu, ktorá bude pripomínať tú pôvodnú, použitú na začiatku 20. storočia. Tvar strechy vychádza podľa Vladimíra Majtana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline z pôvodného riešenia, ktoré je zachované na historických fotodokumentáciách.

„Základná koncepcia je taká, aby sme objekt pri obnove zásadným spôsobom nezmenili oproti pôvodnému riešeniu. Dokonca aj po prvom požiari počas druhej svetovej vojny objekt obnovili, čo sa týka exteriéru, z veľkej časti do pôvodného stavu,” uviedol Majtan. Po požiari po druhej svetovej vojne sa na streche kaštieľa objavil eternit a plechová krytina natretá na červeno, potom sa vymenila za titánzinkové šablóny.


„V tomto období kaštieľ vyhorel a veľká časť strešnej konštrukcie zanikla. Takže sa opätovne vraciame k pôvodnému riešeniu a objekt získa krásnu, ušľachtilú a veľmi výraznú strešnú krytinu,” podotkol Majtan. Okrem strechy sa však pracuje aj na renovácii múrov, ktoré boli deštruované poveternostnými vplyvmi a do zámku preto desiatky rokov zatekalo. Nový kamenný obklad bol taktiež robený podľa historickej predlohy.  

„Obklad sa musel rozobrať a nanovo sa vyskladal. Robili sme to pamiatkarskou metódou na vápennú maltu. Aj všetky oblúky a otvory sa robili nanovo podľa historických predlôh do pôvodnej podoby v rokoch 1914 až 1916,” vysvetlil konateľ spoločnosti B&P Building Branislav Piroha.

Rekonštrukcii zámku sa venujú manželia Škottovci už od augusta 2019. Dokončiť by ju, podľa ich slov, chceli do troch rokov. „Záleží to od toho, aký čas a financie budeme na to mať. Zámok bude určite otvorený verejnosti a bude slúžiť na kultúrne, spoločenské podujatia a bude tam aj ubytovacia časť,” doplnila Škottová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu