V Žiline hľadajú nové ubytovacie kapacity pre utečencov z Ukrajiny


Foto: V Žiline hľadajú nové ubytovacie kapacity pre utečencov z Ukrajiny Foto: Facebook/Peter Fiabáne - Váš primátor

V Žiline v rámci pomoci utečencom z Ukrajiny využívajú aj dočasné núdzové ubytovacie kapacity. Jedným z takto využívaných miest sú aj priestory telocvične žilinskej Základnej školy Hollého.

Práve tam bol odídencov z Ukrajiny v uplynulych dňoch navštíviť aj primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

„Veľmi milo som bol prekvapený z prístupu Ukrajincov, ktorí tu našli dočasné prístrešie. Pri mojom neohlásenom príchode práve z vlastnej iniciatívy upratovali okolie telocvične,” dodal v príspevku na sociálnej sieti. 

Telocvičňa by mala slúžiť len ako dočasné a núdzové riešenie v prípade, že všetky ostatné možnosti ubytovania pre utečencov v meste budú vyťažené.


Primátor mesta preto vyzýva všetkých, ktorí majú možnosť poskytnúť ubytovacie kapacity, aby sa prihlásili na okresnom úrade emailom na adrese okr.zilina.za@minv.sk.

„Je to aktuálne veľmi potrebné. Informácia by mala obsahovať meno a telefón kontaktnej osoby, adresu a druh ubytovania, ako aj počet osôb, ktorým viete pomôcť,” dodal Fiabáne.

Za dočasné ubytovanie je osobám, ktoré ho poskytnú garantovaný príspevok 7 eur/noc za dospelú osobu a 3,50 eur/noc za dieťa. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu