Zástupcovia Iniciatívy za záchranu Krajského súdu v Žiline chcú vyjadriť svoj nesúhlas na tlačovej besede


Foto: Zástupcovia Iniciatívy za záchranu Krajského súdu v Žiline chcú vyjadriť svoj nesúhlas na tlačovej besede Foto: ilustračné

V rámci blížiacich sa záverečných rokovaní a hlasovania NR SR o reforme súdnej mapy sa bude rozhodovať aj o budúcnosti Krajského súdu v Žiline.

Ak by poslanci pozmeňovací návrh schválili, na Slovensku by ostali zachované len tri krajské súdy, a to v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici

Pri tejto príležitosti vás Iniciatíva za záchranu Krajského súdu v Žiline pozýva na tlačovú besedu “Nesúhlas s plánovaným zrušením Krajského súdu v Žiline”, ktorá sa uskutoční v stredu 20. apríla 2022 o 10:30 pred budovou Krajského súdu v Žiline.

Zástupcovia iniciatívy chcú spoločne s ďalšími primátormi, starostami a poslancami zo Žilinského kraja vyjadriť nesúhlas zo zrušením krajského súdu a navrhnúť iné riešenie.

Krajský súd v Žiline funguje už viac ako 25 rokov a spĺňa základné kritériá, ktoré si reforma vytýčila. Jeho zrušením by sa mohla zhoršiť dostupnosť odvolacieho súdu pre verejnosť z terajšieho územného obvodu Krajského súdu v Žiline. 


„Zachovanie Krajského súdu v Žiline je významné pre prístup k spravodlivosti obyvateľov severného Slovenska, preto spolu s nositeľmi verejnej moci, volenými zástupcami občanov na rôznych úrovniach samosprávy, sa obraciame s výzvou k zachovaniu Krajského súdu v Žiline ako sídelného súdu pre obvod Žilinského a Trenčianskeho kraja,” uvádza zástupca Iniciatívy za záchranu Krajského súdu v Žiline Denis Cáder. 

V prípade zachovania žilinského krajského súdu, do ktorého územného obvodu by patril aj trenčiansky obvod, by sa zabezpečila špecializácia sudcov vo všetkých agendách a udržateľnosť kvalifikovaného justičného aparátu.

Zároveň by sa zachovala najvýznamnejšia požiadavka, ktorou je dostupnosť odvolacieho súdu pre verejnosť zo všetkých regiónov Žilinského kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu