V Tatrách aj dnes platí druhý stupeň lavínovej hrozby, nebezpečenstvo bude s pribúdajúcim snehom stúpať


Foto: V Tatrách aj dnes platí druhý stupeň lavínovej hrozby, nebezpečenstvo bude s pribúdajúcim snehom stúpať Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Aj dnes zostáva na Slovensku v platnosti výstraha pred lavínovým nebezpečenstvom. V Malej a Veľkej Fatre je množstvo snehu menšie, preto je lavínová hrozba malá, v Tatrách však platí počas celého dňa mierne nebezpečenstvo spôsobené kombináciou čerstvého a vetrom previateho snehu.

„Pod vplyvom studeného frontu začali pribúdať zrážky, najprv dažďové, ktoré sa postupne menili na sneženie. Sneh prichádza od severu, čiže najviac ho pribudne na severných návetriach Vysokých a Západných Tatier. Pridružiť sa má aj vietor, čo bude vytvárať snehové dosky a vankúše a teda aj lavínové nebezpečenstvo,“ informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Počas dnešného dňa by malo pribudnúť približne 20 centimetrov snehu, v nasledujúcich dňoch sa počasie ochladí a pribudnú zrážky. Mrznúť by malo už vo výškach 600 metrov nad morom. Dážď postupne vystriedajú snehové zrážky. S pribúdajúcim množstvom snehu by mala stúpať aj tendencia lavínového nebezpečenstva.

„Zrážky budú postupovať od severu, čiže ich najviac opäť bude vo Vysokých a Západných Tatrách. Sneh vplyvom ochladenia zmrzne a stvrdne,“ doplnil odborník zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu