Rodný dom a zároveň Galéria Mikuláša Galandu má novú strechu, otvára výstavu Pre radosť malým i veľkým


Foto: Rodný dom a zároveň Galéria Mikuláša Galandu má novú strechu, otvára výstavu Pre radosť malým i veľkým Foto: Facebook/Igor Hus

Rodný dom významného slovenského maliara, grafika a ilustrátora Mikuláša Galandu má novú strechu. Budova v Turčianskych Tepliciach, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, slúži ako galéria a zároveň úložisko pre množstvo slovenských aj zahraničných diel.

Kvôli bezpečnosti týchto významných umeleckých diel, ale aj samotnej stavby, bola potrebná rozsiahla rekonštrukcia strechy v hodnote takmer 90-tisíc eur. Opravená strecha by mala budovu chrániť niekoľko ďalších desaťročí.

Na obnovu strechy sme minulý rok dostali dotáciu od Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom vo výške 30.000 eur. To by ledva stačilo na nákup krytiny, a tak sme z mestskej pokladnice doplatili 57.771 eur,“ informoval primátor mesta Igor Hus.

Po dokončení prác môže Galéria Mikuláša Galandu opäť otvoriť svoje brány. Od 21. apríla do 25. mája v nej bude umiestnená výstava Anny Považanovej, ktorá nesie názov Pre radosť malým i veľkým.

Mesto Turčianske Teplice dlhodobo zabezpečuje všetky potrebné opravy a rekonštrukcie galérie. Pred určitým časom boli vymenené prehnité drevené časti budovy a opravené vonkajšie obklady a fasády. Obnovený bol aj plot so šindľovým povrchom. Predošlé rekonštrukcie stáli samosprávu 14 400 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu