V Bytči umiestnia ďalšie polopodzemné kontajnery s väčšou kapacitou, uvoľní sa tým niekoľko parkovacích miest


Foto: V Bytči umiestnia ďalšie polopodzemné kontajnery s väčšou kapacitou, uvoľní sa tým niekoľko parkovacích miest Foto: Facebook/Mesto Bytča

Mesto Bytča na svojom území rozmiestňuje ďalšie polopodzemné kontajnery určené na zmesový komunálny odpad aj triedený zber. Nové smetné nádoby nahradia klasické menšie kontajnery na sídlisku Thurzove sady, čím sa uvoľní niekoľko parkovacích miest. V príspevku na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Bytča.

V Bytči spustili už piatu etapu osádzania polopodzemných kontajnerov, tentokrát na novom sídlisku Thurzove sady. Spolu pribudne až 9 nových smetných nádob, 6 s objemom 5 metrov kubických a 3 kontajnery, do ktorých sa zmestia 3 metre kubické odpadu.

„Tri z nich sú určené na zmesový komunálny odpad, zvyšné na triedený odpad – dva na plasty a po jednom na papier, sklo, tetrapaky a kovové obaly. Všetky kontajnery sú označené príslušnou farbou a nadpisom,“ uviedlo v príspevku mesto Bytča.


Polopodzemné kontajnery majú okrem niekoľkonásobne väčšej kapacity množstvo ďalších výhod, akými sú napríklad:

  • zníženie negatívneho vplyvu na životné prostredie,
  • vďaka nižšej teplote pod zemou sa odpad v kontajneroch rozkladá pomalšie,
  • vhadzovací otvor je menší ako u štandardných kontajnerov, čo spolu s predošlým bodom pomáha znižovať zápach odpadu,
  • hĺbka nádoby je až 2,5 metra, čo napomáha hutneniu odpadu,
  • kontajnery nie sú prístupné zvieratám ani osobám, ktoré by z nich vyberali odpad,
  • sú ľahko prístupné aj počas zimy, kedy štandardné kontajnery často zapadli snehom a nebolo možné ich premiestňovať.

Nové kontajnery s väčšou kapacitou nahradia viacero menších nádob s objemom približne 1000 litrov, čím sa uvoľnia ďalšie parkovacie miesta na ploche, kde boli umiestnené. V nasledujúcich týždňoch mesto plánuje osadenie ďalších smetných nádob na Thurzovej ulici a pri Daňovom úrade.

„Za dodržiavanie pokynov na jednotlivých nádobách a konanie v prospech úspešnosti zberu odpadu, rozšírenia jeho separácie a zlepšenia podmienok života v meste, vopred ďakujeme,“ doplnilo mesto Bytča v príspevku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu