Pri stavbe rekreačného rezortu na Liptove objavili hlinené úlomky a predmety z mladšej kamennej doby


Foto: Pri stavbe rekreačného rezortu na Liptove objavili hlinené úlomky a predmety z mladšej kamennej doby Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Pri stavbe nového rekreačného rezortu na Liptove boli objavené neznáme úlomky keramiky a iné vzácne nálezy, ktoré pravdepodobne pochádzajú z mladšej kamennej doby. Informoval o tom Krajský pamiatkový úrad Žilina v príspevku na sociálnej sieti.

Odborník na pravekú keramiku Michael Daskalakis z Považského múzea v Žiline predpokladá, že archeologické nálezisko sídliskového charakteru obsahuje zachovalé predmety z obdobia stredného neolitu. Okrem netypických hlinených fragmentov keramiky, ktoré boli pravdepodobne vypaľované pri nízkej teplote, boli na mieste objavené aj ďalšie vzácne nálezy.

„Vzácnym sprievodným nálezom je importovaná štiepaná industria z pazúrika a obsidiánu. Okrem úštepov je to aj krásna jednostranná čepeľ s mikroretušou a stopami po používaní,“ uviedol v príspevku Krajský pamiatkový úrad Žilina.

Výstavba musela byť kvôli archeologickým nálezom dočasne pozastavená, aby mohli byť vzácne staré predmety dôkladne preskúmané. „Veríme, že výskum prinesie nové zaujímavé informácie a signifikantnejšie nálezy ozrejmia náš predpoklad,“ dodal pamiatkový úrad.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu