V Žilinskej nemocnici nakupovali podozrivo ultrazvuky


Foto: V Žilinskej nemocnici nakupovali podozrivo ultrazvuky

Združenie VIA IURIS spolu s časopisom .týždeň zistilo podrobnosti o podozrivom nákupe zdravotníckych prístrojov v Žilinskej nemocnici. Združenie už v minulosti upozornilo na prípad košickej nemocnice, ktorá nakupovala predražené ultrazvuky. Dňa 21. apríla 2015 uzavrela Žilinská nemocnica zmluvy na dodávku dvoch ultrazvukov od firmy WEGA-MS v celkovej sume 123 tisíc eur. Suma aj obsah zmluvy boli riadne vysúťažené cez elektronický tender, pochybnosti však vyvolávajú kritériá.

Nemocnica zaslala výzvu na súťaž v prípade oboch ultrazvukov 173 potenciálnym dodávateľom, tender bol realizovaný cez Elektronický kontraktačný systém. Potenciálni dodávatelia vzniesli podľa zistení VIA IURIS a časopisu .týždeň dohromady 31 rozporov (pripomienok), v ktorých spochybňovali diskriminačne nastavené kritériá (napríklad meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra, hoci podľa analýzy Žilinskej univerzity to súčasné technológie neumožňujú). Nemocnica námietkam nevyhovela, a tak zo 173 oslovených firiem napokon predložila ponuku iba jedna, firma WEGA-MS,” uvádza VIA IURIS na svojom webe.

Podobný problém s kritériami nastal už v roku 2013 v Košiciach

Rovnaká firma vyhrala v roku 2013 tender na dodávku štyroch ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach. Celková suma bola 375 tisíc eur, o súťaž však prejavilo záujem 13 firiem. Tie spochybnili nastavenie kritérií, ktoré bolo veľmi podobné ako v prípade žilinskej nemocnice. Ich námietkam vyhovené nebolo, aj preto zostala v tejto súťaži iba firma WEGA-MS. Vo výsledku tak nemocnica nakúpila od WEGA-MS štyri ultrazvuky za ceny rádovo vyššie o desiatky tisíc eur ako sú ceny porovnateľných prístrojov, napríklad v nemocnici vo Vsetíne. Rozdiel na štyroch ultrazvukoch je približne 115 tisíc eur.

Ultrazvuk o 15 tisíc eur drahší, môže sa však líšiť konfiguráciou

VIA IURIS na svojom webe upozorňuje aj na rozdiel v cene medzi prístrojmi nakupovanými v Žiline, Myjave a v Nitre. “Rovnako vzbudzuje pochybnosť aj cena jedného z ultrazvukov (pre rádiologické oddelenie) obstarávaných v žilinskej nemocnici, ktorý dodala firma WEGA-MS za 87-tisíc eur. Podľa zistení VIA IURIS a časopisu .týždeň v decembri 2012 zaň Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v Nitre zaplatila 72-tisíc eur. V októbri rovnakého roku zase nemocnica v Myjave necelých 80-tisíc eur. Bolo to pritom o viac ako dva roky skôr, než nakupovala nemocnica v Žiline, a teda cena prístroja by za ten čas mala podľa odborníkov klesnúť,” uvádza VIA IURIS.


Nemocnica vraj nemá vplyv na výsledný kúpený prístroj

Podľa vyjadrení Žilinskej nemocnice nie je možné určovať presnú podobu výsledného dodaného produktu. Pri nákupe cez elektronický kontraktačný systém totiž nemocnica len zadá požadované kritériá. Systém sám po ukončení nákupu vygeneruje zmluvu. „Aký typ prístroja dodávateľ dodá, v okamihu ukončenia nákupu obstarávateľ nevie. Zistí to až v lehote do 10 dní po ukončení nákupu,” uviedla nemocnica v stanovisku pre portál aktuality. O kritériách pre výber strojov rozhodujú podľa vyjadrení nemocnice odborné požiadavky lekárov a kritéria financovania či servisné podmienky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: viaiuris.sk