Mesto Žilina očipuje všetky kontajnery na svojom území, proces začne 19. apríla v Budatíne


Foto: Mesto Žilina očipuje všetky kontajnery na svojom území, proces začne 19. apríla v Budatíne Foto: Ilustračné foto

Mesto Žilina sa pripravuje na zmeny v oblasti odpadového hospodárstva, ktoré by mali zjednodušiť a zrýchliť vývoz komunálneho odpadu. Od 19. apríla spúšťa postupné čipovanie smetných nádob na svojom území. Čipy by mali samospráve pomôcť získať prehľad o množstve a rozmiestnení kontajnerov, ale aj správne priradiť smetné nádoby ku konkrétnym platcom dane.

„Vďaka čipovaniu nádob získame skutočný prehľad o ich počte, o rozmiestnení jednotlivých kontajnerov a zároveň o reálnych vývozoch komunálneho odpadu. Čipy taktiež zabránia presúvaniu kontajnerov a neoprávnenému navyšovaniu zvážanej kapacity. Naopak kontajner bez čipu nám umožní rýchlo identifikovať neplatičov,“ informovala Katarína Gazdíková, vedúca Odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline.

Mesto má v pláne očipovať všetky smetné nádoby na svojom území, nielen tie na sídliskách či pri rodinných domoch, ale aj firemné kontajnery. V smetiarskych vozidlách budú následne umiestnené čítačky čipov, ktoré umožnia spárovanie smetnej nádoby s konkrétnym platcom dane. Čipovanie by malo začať 19. apríla v žilinskej mestskej časti Budatín.

„Kvôli čipovaniu nemusíte nikam chodiť, prebehne vo vašich domácnostiach. Prosíme občanov Budatína, aby nechali svoju smetnú nádobu vyloženú pred domom až dovtedy, kým na nej nenájdu nanitovaný plastový štítok. Proces bude trvať niekoľko dní,“ dodala Katarína Gazdíková.

Podľa toho, ako dlho bude pracovníkom mesta trvať prvotné čipovanie smetných nádob v Budatíne, mesto zostaví harmonogram čipovania aj pre ostatné oblasti. O ďalších termínoch a priebehu prác by mali byť obyvatelia Žiliny informovaní v dostatočnom predstihu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu