Mesto Liptovský Mikuláš bude každý týždeň odvážať zelený odpad, pre obyvateľov pripravilo zberné nádoby


Foto: Mesto Liptovský Mikuláš bude každý týždeň odvážať zelený odpad, pre obyvateľov pripravilo zberné nádoby Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš začalo s pravidelným zberom zeleného odpadu. Pri mnohých rodinných domoch a bytovkách pribudli hnedé zberné nádoby určené práve na biologicky rozložiteľný odpad, akým je napríklad popadané lístie, tráva, kvety, drevené odrezky, piliny, hobliny, štiepka či odpad z ovocia a zeleniny.

Zber a odvoz zeleného odpadu bude prebiehať v týždňových intervaloch až do 18. novembra 2022. Zberné nádoby budú vyprázdňované v rôznych dňoch v týždni podľa nasledovného harmonogramu zverejneného v príspevku na sociálnej sieti:

Pondelok: Liptovská Ondrašová

Utorok: Demänová, Bodice, Okoličné


Streda: Palúdzka

Štvrtok: Iľanovo, Ploštín, Vitálišovce, Stošice, Jahodová ulica na Podbrezinách

Piatok: Staré mesto, Nábrežie, Andice, Benice

„Pokiaľ v jednom týždni vyzbierate viac zeleného odpadu, ako sa vojde do zbernej nádoby, neukladajte ho vedľa. Pracovníci Verejnoprospešných služieb odpad umiestnený mimo neodvážajú,“ upozornilo mesto Liptovský Mikuláš v príspevku.

Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu na odovzdanie zeleného odpadu okrem zberných nádob využiť aj zberné dvory na Podtatranského a Okoličianskej ulici. Radnica vyzbieraný biologicky rozložiteľný odpad zhodnotí kompostovaním. Mesto za posledných päť rokov zaznamenalo takmer dvojnásobný nárast množstva vyzbieraného zeleného odpadu.

„Kým v roku 2017 Mikulášania vyzbierali 1500 ton tohto odpadu, vlani to bolo takmer 3000 ton. Postupný nárast radnica zaznamenala po tom čo domácnostiam žijúcim v rodinných domoch bezplatne rozdala špeciálne nádoby na biologicky rozložiteľný odpad. Na zber zeleného odpadu mesto vlani vynaložilo takmer 106-tisíc eur,“ uviedlo mesto.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu