5. pluk špeciálneho určenia privítal vojakov vracajúcich sa z misie v Afganistane


Foto: 5. pluk špeciálneho určenia privítal vojakov vracajúcich sa z misie v Afganistane
Galéria: 5 fotiek

V 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline privítali 37 vojakov vracajúcich sa z misie v Afganistane. V operácii Resolute Support bolo zapojených 37 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorých návrat domov prebehol za účasti viacerých významnných osobností.

Misia mala za cieľ pomáhať afgánskej armáde

Spolu 37 príslušníkov OS SR, ktorí pôsobili v Afganistane, malo za úlohu formou poradenstva a mentoringu pomáhať príslušníkom Afganskej národnej armády. Ich hlavným poslaním bolo plánovanie a sledovanie vojenských operácií a zavádzanie rádiového systému po celom území krajiny.

Slávnostného prijatia sa zúčastnil štátny tajomník MO SR Miloš Koterec, prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš, vedúci oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov sekcie ľudských zdrojov MO SR Miroslav Klimek, prvý zástupca primátor mesta Žilina Patrik Groma a iní významní hostia.

Patrik Groma privítal vojakov so slovami: „Ten najdôležitejší rozkaz ste splnili, vrátiť sa domov. Sme na vás hrdí, vojaci naši!” Počas privítania boli vojaci ocenení vojenskými medailami MO SR, pamätnou plaketou a odznakmi a preukazmi vojnových veteránov. Slovenská republika má momentálne v zahraničí 279 príslušníkov OS, z toho je 38 v nebojovej operácií Resolute Support.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: zilina.sk