Naučili sa jazyk, našli si prácu či lásku: Študenti Žilinskej univerzity hodnotia svoju skúsenosť s programom Erasmus+


Foto: Naučili sa jazyk, našli si prácu či lásku: Študenti Žilinskej univerzity hodnotia svoju skúsenosť s programom Erasmus+ Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Lenka Kiková z Fakulty humanitných vied strávila svoj Erasmus+ pobyt v menej známej prímorskej lokalite, no aj napriek tomu sa v oblasti vzdelávania výrazne obohatila.

„Mať v životopise zapísaný Erasmus je určite lepšie, ako ho tam nemať. Znamená to, že ste mali dosť odvahy na to vystúpiť z komfortnej zóny a nabrať nové skúsenosti a vedomosti, ktoré s vami už navždy zostanú a ktoré by ste možno na Slovensku nikdy nezískali,“ dodala študentka.

Päť mesiacov Erasmus+ stáže a práca vo firme v študijnom obore, ktorý Michal Szatmári študuje na Fakulte bezpečnostného inžinierstva ho presvedčila o správnosti jeho rozhodnutia.

Aj vďaka odporúčaniu litovského profesora sa Michalovi podarilo posunúť sa profesijne, osobnostne a zároveň verí, že Erasmus+ pobyt môže priniesť značnú výhodu pri hľadaní práce. 

Niekomu zase môže pobyt v zahraničí zmeniť život v partnerskej oblasti, rovnako ako aj Vladovi Bechnému zo Strojníckej fakulty. 

„Keď sa ti pošťastí, vie sa tvoj život od základu zmeniť, a to tak, že si z Erasmu prinesieš okrem zážitkov aj niečo vzácnejšie - partnera/partnerku a v lepšom prípade možno aj budúceho manžela/manželku,“ dodáva Vlado, ktorý na Erasmus+ programe stretol svoju snúbenicu. 

Maroš Gorný z Fakulty riadenia a Informatiky Do Španielska odchádzal po rozchode s priateľkou a navyše ešte aj v covidovom období. Podľa jeho slov mu odcestovanie na polročný študijný pobyt na Universitat Politècnica de València zásadne zmenilo život. Práve na tomto Erasmus+ pobyte sa mu začal nový život s novým začiatkom.

„Spoznal som veľa nových ľudí z rôznych krajín a hlavne som si vyskúšal, aké to je študovať na univerzite ktorá je v top 400 vo svete. Najlepšia príležitosť je pre mňa tá, že som mohol okúsiť inú kultúru, zlepšiť sa v cudzom jazyku, v španielčine aj v angličtine,“ hovorí Maroš Gorný.


Neznalosti cudzieho jazyka sa netreba báť, práve naopak, pobyt v zahraničí je skvelou príležitosťou, ako sa ho naučiť.

Ján Beňuš z Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov zažil Erasmus+ pobyt až trikrát a aj keď mal na začiatku nulové vedomosti z angličtiny, podarilo a mu vytvoriť si priateľstvá s ľuďmi z viac ako 100 krajín na každom kontinente.


Žilinská univerzita v Žiline patrí v počtoch realizovaných mobilít študentov a zamestnancov medzi najúspešnejšie slovenské vysoké školy.

V končiacom programovom období 2014-2021 mali študenti možnosť absolvovať študijný pobyt na viac než 260 zahraničných univerzitách.

Erasmus+ je jedným z najúspešnejších programov Európskej únie, v ktorom je zapojených 33 štátov. V tomto roku oslávil 35 rokov.

Pobyt nie je len krátkym okamihom v živote človeka, ale veľakrát je to kus života v jednom okamihu.

„Pre UNIZA je program Erasmus + navyše vecou prestíže i kvality inštitúcie aj v zmysle zahraničného partnerstva a riešenia európskych projektov,“ povedal prof. Ing. Jozef Ristvej, prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu