Pre Liptákov je najdôležitejšia zeleň a príroda, ocenili by aj nové cyklotrasy či viac kultúrnych podujatí


Foto: Pre Liptákov je najdôležitejšia zeleň a príroda, ocenili by aj nové cyklotrasy či viac kultúrnych podujatí Foto: Mesto Ružomberok

Liptovská verejnosť môže prostredníctvom dotazníka rozhodnúť o tom, ako bude vyzerať rozvoj Liptova v najbližších siedmych rokoch.

Nápady občanov sa stanú súčasťou strategického dokumentu Liptov 2030, ktorý určí budúcnosť regiónu v najbližších rokoch.

„Chceme vytvoriť stratégiu, ktorá bude odrážať potreby a ciele nielen odborníkov z verejného, súkromného či občianskeho sektora, ale aj širokej verejnosti. Jednoducho ľudí, ktorí sú aktívni, chcú sa vyjadriť, zapojiť, a preniesť tak svoje očakávania aj do rozhodovacích procesov vo veciach verejných,“ vysvetľuje odborný garant Liptova 2030 Rastislav Horvát.

Dotazník doteraz vyplnilo už viac ako 180 respondentov. Z uvedených odpovedí vyplýva, že pre občanov je jednoznačne najdôležitejšia zeleň a príroda.

Túto odpoveď uviedlo v dotazníku až 89% respondentov. Dôležité sú pre nich tiež aj oblasti ako bezpečnosť, čistota či kvalita ovzdušia.

Okrem toho by Liptáci ocenili aj viac kultúrneho a športového vyžitia či skvalitnenie verejných priestranstiev. Potešili by sa vytvoreniu stálej divadelnej scény v Liptovskom Mikuláši, ako aj novým cyklochodníkom.

 V regióne by chceli posilniť aj vysokoškolské vzdelávanie, ktoré by podľa opýtaných mohlo zvýšiť atraktivitu regiónu aj pre mladých ľudí. 


„Prilákame ich práve na vzdelanie a nebudú odchádzať študovať do vzdialenejších miest, kde potom aj ostanú,“ znie jedna z odpovedí.

Občania pociťujú aj nedostatok nájomného bývania a málo pozemkov pre výstavbu rodinných domov. Na pleciach im leží aj kvalitná starostlivosť o seniorov.  

„Strategický dokument Liptov 2030 je o tom, aký Liptov chceme spoločne vytvoriť a v akom chceme v budúcnosti žiť. Pozývam preto všetkých obyvateľov Liptova, aby sa zapojili a napísali nám svoje názory,“ vyzýva projektová manažérka Liptova 2030 Iveta Niňajová. 

Obyvatelia Liptova sa môžu so svojimi názormi podeliť do apríla 2022. Vyplnením dotazníka pomôžete projektovému tímu, ktorý spoločne so samosprávami, odbornými partnermi a občanmi vypracuje do konca júna 2022 strategický dokument.

Práve ten určí, aké výzvy a problémy bude región z eurofondov riešiť najbližších sedem rokov. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ich predbežne vyčíslilo na 25 miliónov eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu