V trnovskom kostole zrekonštruovali svätyňu, drevené prvky nahradili talianskym mramorom


Foto: V trnovskom kostole zrekonštruovali svätyňu, drevené prvky nahradili talianskym mramorom Foto: FB/Jozef Juriš

Svätyňa kostolíka v žilinskej mestskej časti Trnové prešla rekonštrukciou, prostredníctvom ktorej bola vymenená gresová dlažba za taliansky mramor Breccia sardo a vymenené sakrálne prvky budú slúžiť farníkom v Trnovom niekoľko desaťročí. Informoval o tom mestský poslanec Jozef Juriš na sociálnej sieti.

Poslanca sme následne po uverejnení príspevku kontaktovali s doplňujúcimi otázkami týkajúcich sa vzniku projektu. „Myšlienka opravy svätyne v kostole v Trnovom vznikla ešte pred rokom. Vtedy oslovil miestny pán farár Róbert Krajčík našu spoločnosť a ak.arch. Dušana Voštenáka, ohľadom dizajnového návrhu novej svätyne a sakrálnych prvkov,“ vysvetlil Juriš.

Podklady projektu pripravila študentka architektúry a dizajnu Bc. Michaela Tomová v spolupráci s Mariannou Jurišovou. „Po odsúhlasení všetkých podkladov, pristúpila spoločnosť VEKAM s. r. o. v roku 2022 k samotnej realizácii, ktorá trvala 3 týždne. Každý kus dielu bol vyhotovený v kamenárskej dielni v Trnovom,“ dodal Juriš s tým, že financovanie zabezpečil prevažne farský úrad a časť prác bola vykonaná sponzorsky firmou VEKAM s. r. o.

„K dokončeniu diela prispeli aj miestni farníci, ktorí po tak rozsiahlej rekonštrukcii dali priestory kostola do poriadku,“ uviedol Juriš. Svätyňa a sakrálne prvky budú následne vysvätené biskupom dňa 16. júla tohto roku. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu