V apríli budú v žilinskej mestskej časti Bytčica prebiehať geodetické merania, samospráva žiada ľudí o súčinnosť


Foto: V apríli budú v žilinskej mestskej časti Bytčica prebiehať geodetické merania, samospráva žiada ľudí o súčinnosť Foto: ilustračné

V mesiaci apríl 2022 budú v katastrálnom území mesta Žilina v mestskej časti Bytčica vykonávané geodetické činnosti na geodetických bodoch, ktoré sa nachádzajú aj na súkromných stavbách a pozemkoch.

Mesto Žilina tak žiada všetkých majiteľov pozemkov, na ktorých budú geodetické činnosti prebiehať o súčinnosť pri výkone prác. Kontakt na realizátora prác je uverejnený na úradnej tabuli mesta.  

Geodetické činnosti budú pozostávať z kontroly, prehliadky, nápravných prác a z určovania súradníc vybraných geodetických bodov geodetických základov.

Uvedené činnosti bude realizovať Geodetický a kartografický ústav Bratislava (GKÚ) v rozmedzí mesiaca apríl 2022. 

Fyzické a právnické osoby, ktoré vykonávajú alebo kontrolujú geodetické činnosti, sú oprávnené po predchádzajúcom upozornení vlastníka, prípadne inej oprávnenej osoby, v nevyhnutnej miere vstupovať alebo vchádzať dopravným prostriedkom na ich nehnuteľnosti.


Pri vstupe alebo vjazde sa budú musieť preukázať preukazom oprávňujúcim na vstup na cudzie nehnuteľnosti a dbať na to, aby čo najmenej porušovali vlastnícke a iné vecné práva. 

Vlastník nehnuteľnosti je povinný strpieť umiestnenie zariadenia geodetických bodov a zistené poškodenie alebo ohrozenie zariadenia je povinný okamžite oznámiť GKÚ. 

Po prerokovaní s vlastníkom nehnuteľnosti, na ktorej je zariadenie geodetického bodu umiestnené, ústav určuje spôsob ochrany týchto bodov a vymedzuje ich ochranné územie.

Geodetický bod je trvalo stabilizovaný, prípadne trvalo signalizovaný bod, ktorý je v ustanovených záväzných geodetických referenčných systémoch určený súradnicami, nadmorskou výškou a tiažovým údajom alebo len niektorým z týchto údajov s predpísanou presnosťou a dokumentáciou s použitím zákonných meracích jednotiek. 

Takéto body sú rozmiestnené po celom území mesta, na budovách vo forme čapových značiek, prípadne stabilizované formou menších betónových základov pri bodoch gravimetrickej siete. Prehľad spravovaných bodov je zverejnený na tejto adrese.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu