V Žiline bol odhalený nový pamätník nesúci vyše tísíc mien vojakov padlých v 1. svetovej vojne


Foto: V Žiline bol odhalený nový pamätník nesúci vyše tísíc mien vojakov padlých v 1. svetovej vojne Foto: Facebook/Jozef Juriš

Pri príležitosti 110. výročia narodenia Jozefa Gabčíka bol na Novom cintoríne v Žiline odhalený pamätník venovaný hrdinom Prvej svetovej vojny. Toto monumentálne dielo sa svojím charakterom radí medzi najväčšie na Slovensku.

Vznik diela sa spája s dlhým príbehom z histórie slovenských dejín. Na pamätníku je napísaných 1200 mien vojenských hrdinov. Ich mená boli odpísané z kovových tabuliek, ktoré boli až do dnešnej doby ukryté.  

V minulosti sa v Žiline nachádzal vojenský cintorín, na ktorom mali svoje hroby títo mladí vojaci. Vtedajší režim však dal cintorín zlikvidovať.

„Vďaka iniciatíve otca pána Francla, ktorý sa dozvedel, že sa ide cintorín zrovnať so zemou, a ktorý cez noc zdemontoval a zakopal na neznámom mieste všetky tabuľky s menami vojakov, sme si dnes mohli uctiť pamiatku našich hrdinov.” píše poslanec mesta Žilina Jozef Juriš na sociálnej sieti.

Veľkolepé otvorenie monumentálneho pamätníka padlým hrdinom prvej svetovej vojny sa konalo v piatok 8. apríla 2022 o 14:30 hod. na Novom cintoríne v Žiline. Na pamätníku bol symbolicky zapálený “plameň mieru” ako prejav vďaky a zároveň nádeje v slobodnú budúcnosť.


Pri odhalení pamätníka boli prítomní zástupcovia mesta Žilina, podpredseda ŽSK Igor Janckulík, vojaci 5. pluku špeciálneho určenia - Žilinský pluk Jozefa Gabčíka a kňazi, ktorí pamätník slávnostne požehnali.

Jozef Gabčík bol veliteľom skupiny československých parašutistov, ktorá vykonala atentát na tretieho muža nacistického Nemecka, Reinharda Heydricha.

Za prejavené hrdinstvo bol niekoľkokrát posmrtne povýšený a vyznamenaný. V roku 2015 ho prezident Slovenskej republiky vymenoval do hodnosti brigádneho generála in memoriam a v roku 2017 do hodnosti generálmajora in memoriam.

„Monumentálne dielo bolo financované sponzorskými príspevkami pána Francla, firmou Funeral a kamenárstva VEKAM,“ dodal poslanec Juriš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu