Polícia spúšťa kampaň Posledná nádej. Cieľom je zapojiť verejnosť do hľadania dlhodobo nezvestných osôb


Foto: Polícia spúšťa kampaň Posledná nádej. Cieľom je zapojiť verejnosť do hľadania dlhodobo nezvestných osôb Foto: ilustračné

Cieľom kampane Polície Slovenskej republiky Posledná nádej je zapojiť širokú verejnosť do hľadania osôb nezvestných viac ako dvadsať rokov. Do kampane sa zapojili aj Krajské riaditeľstvá Policajného zboru, vrátané žilinského. 

Polícia Žilinského kraja zdieľala v rámci kampane na sociálnej sieti Žilinčanku Jozefínu Šutarovú, ktorá zmizla v roku 2001. Jozefína bola plnoštíhlej postavy, vysoká 165 cm. Mala okrúhlu tvár, hnedé oči a tmavé krátke vlasy. Naposledy mala na sebe oblečené čierne nohavice, tmavofialovú zimnú bundu a čierne čižmy. 

Fotka nezvestnej Jozefíny Šutarovej


Ďalšie nezvestné osoby je možné dohľadať v databáze nezvestných osôb a nezvestných detí. 

Polícia zdôrazňuje, že občania môžu hlásiť akékoľvek informácie o danej osobe, aj keď im nepripisujú veľký význam. Políciu môžu kontaktovať prostredníctvom súkromnej správy, alebo telefonátu na čísle 158, alebo na ktoromkoľvek policajnom oddelení. 


Pátranie po nezvestných osobách je v policajných evidenciách vedené 30 rokov. Síce aj po uplynutí tohto času je možné osobu vypátrať, spojiť s novo prebiehajúcim vyšetrovaním, avšak šanca na úspech sa znižuje ďalej každým rokom. Široká verejnosť hrá často v prípade nezvestných osôb nezameniteľnú rolu,“ uviedla polícia na sociálnej sieti. 

Aj vďaka spolupráci polície a občanov sa na Slovensku nájde drvivá väčšina nezvestných. V roku 2021 bolo v policajných databázach vedených 3 939 nezvestných, pričom došlo k vypátraniu 3 367 z nich, čo je takmer 86 % úspešnosť. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu