Žilinská Be Lenka odštartovala rok na výbornú. Má za sebou prestížne nominácie i výstavu na EXPO Dubaj


Foto: Žilinská Be Lenka odštartovala rok na výbornú. Má za sebou prestížne nominácie i výstavu na EXPO Dubaj
Galéria: 9 fotiek

Žilinská značka Be Lenka síce vekovo stále patrí medzi mladé firmy, no napriek tomu sa už zaradila medzi pár vyvolených, ktorí našu krajinu reprezentovali na výstave EXPO 2020 v Dubaji. Tento nevídaný počin dosiahla firma produkujúca barefoot obuv a detské nosiče už po štyroch rokoch od svojho vzniku. Aby toho nebolo málo, nedávno ju dokonca nominovali aj na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo alebo envirocenu Atlas.

Pravé slovenské v exotických Emirátoch 

Firma spod Dubňa za svoj úspech vďačí tímu ľudí, ktorých stmeľuje nadšenie pre spoločnú vec. Tá spája úctu k prírode, k človeku a ku klientovi. Aj preto Be Lenka dáva do každého modelu svojich topánok toľko energie a nápaditosti, aby s výrobkom neboli spokojní len jej tvorcovia, ale predovšetkým zákazníci. Práve na nich totiž čakajú nielen kvalitné topánky podporujúce prirodzenú chôdzu a držanie tela, ale aj nadštandardný proklientský prístup.

Vďaka svojmu rastúcemu úspechu bola Be Lenka pozvaná na svetoznámu výstavu, ktorá sa tentokrát konala v Spojených arabských emirátoch. V Dubaji hrdo reprezentovala to najlepšie spod Tatier namixované do pestrého slovenského pavilónu. Medzi vodíkovým autom, špičkou nášho letectva, mobilnými domčekmi či tradičnou kuchyňou a krásami Kvačianskej doliny, nechýbal ani expozícia barefoot obuvi Be Lenka.

Návštevníci podujatia, ktoré sa konalo vo februári a vystavovalo na ňom 192 krajín z celého sveta, ohodnotili Slovensko medzi najúspešnejších účastníkov. S celkovým hodnotením 4,6 z 5 hviezdičiek (hlasovanie cez aplikáciu Google) sme pokorili aj také veľmoci, akými sú Francúzsko, Austrália, USA alebo Čína! CEO firmy aktuálne predávajúcej svoju obuv do viac než 60 krajín sveta Juraj Fehervari je presvedčený, že za to môže poctivá práca a nehynúca snaha vyrobiť dokonalú a kompostovateľnú topánku. Fakt, že každý pár obuvi prejde desiatkami rúk len potvrdzuje inšpiráciu hlboko zakorenenú v dedičstve európskych obuvníckych regiónov.

V elitnej trojke Krištáľového krídla a enviroceny Atlas

Aj napriek úcte k tradícii sa zakladatelia Juraj s Lenkou Cenigovou rozhodli v niečom vykročiť iným smerom. Pri prvých krokoch podnikania s barefootom odklonili svoje nápady od zaužívaných štandardov. Hľadali. Tvorili. Experimentovali. Až napokon vytvorili obuv, ktorá kopíruje prirodzený tvar chodidla a dopraje vám lepší kontakt so zemou. Ak však človek pochopí ako túto obuv nosiť, prinesie mu to veľké množstvo benefitov. Naučí sa zapájať svaly a šľachy na chodidlách či lýtkach, ktoré možno nepoužíval celé roky. Barefootová obuv poskytne veľkorysý priestor vašim prstom a navyše podporuje prirodzený došľap, ktorý sa odzrkadlí aj na lepšom držaní tela.

Galéria: 9 fotiek

Výsledkom takejto kombinácie vznikne investícia do zdravia, ktorá okrem pozitívneho vplyvu na psychiku ešte aj dobre vyzerá. Čaro tejto zástupkyne „slow fashion“ tkvie v tom, že tak rýchlo neomrzí a široká paleta farieb ju udrží v hre o pozornosť okolia naozaj dlho.

Rastúci dopyt po poctivom barefoote nielen na Slovensku, ale v krajinách celého sveta postrehli aj členovia odbornej poroty 25. ročníka ankety Krištáľové krídlo. Be Lenka si tvorivosťou i výsledným produktom vydláždila cestu medzi troch finalistov na ocenenie v kategórii Inovácie a Startupy. Medzi top trojkou sa umiestnila aj v nominácií na prestížnu envirocenu Atlas v kategórií “Zelená ekonomika”, ktorá patrím firmám podnikajúcim s environmentálnym dosahom alebo firmám, ktoré ponúkajú ekologické riešenia v biznise a cirkulárnej ekonomike.

Nominácie podčiarkla štatistika, že vlani predala Be Lenka viac než 100 000 produktov. Do krajín ako Nemecko či Francúzsko prenikla rýchlosťou blesku, no napriek tomu si zachováva svoju identitu. Väčšina topánok totiž vyrastie na Slovensku a v susednej Českej republike, kde majstri obuvníci dokonale ovládajú svoju prácu.

Na ceste za úspechom treba samozrejme vždy vybrať pár tŕňov z podrážky, ale všetko sa dá zvládnuť s kreativitou, vytrvalosťou a presvedčením, že tieto topánky si svoje miesto vo výklade jednoducho zaslúžia.

Galéria: 9 fotiek

Presvedčiť sa o tom môžete aj vy, keďže v Žiline je už dlhšiu dobu otvorená kamenná predajňa v OC Mirage.  Be Lenka používa prémiové a lokálne materiály a vytvára tak produkty, ktoré sú vďaka svojej kvalite a ohľadu voči životnému prostrediu dlhodobo udržateľné. Minimalizácii odpadu pomáhajú napríklad aj predpredaje, či rôzne výpredajové akcie.

Úlohou úspešnej značky je nielen hovoriť, ale aj počúvať. A to v tomto prípade platí dvojnásobne. Silnejúce hlasy o rozmanitejšie modely vyústili k vytvoreniu dvoch ďalších odrôd. Tak vznikol PLAN BE, ktorý okrem Be Lenky tvoria aj jej mladšie dvojičky. Jednou z nich je Barebarics s topánkami pre milovníkov pouličného moderného looku.

Nadčasové modely z vegánskych materiálov navyše zabodujú aj u všetkých, ktorým leží na srdci cit pre ekológiu. Druhou je koncept Nuton. Pri tomto názve si na svoje prídu fanúšikovia outdoorových aktivít. Viac detailov pribudne už čoskoro, no všetko naznačuje tomu, že Be Lenka po spomínaných úspechoch neostala prešľapávať na jednom mieste.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Be Lenka