Závodský cintorín by mal byť rozšírený o nové hroby, odstránené boli najmä náletové dreviny


Foto: Závodský cintorín by mal byť rozšírený o nové hroby, odstránené boli najmä náletové dreviny Foto: Facebook/Klub za ZA

V sobotu 12. marca došlo na miestnom cintoríne v žilinskej mestskej časti Závodie k masívnemu výrubu stromov. Obyvatelia neboli na plánovaný výrub upozornení a v daný deň sa na úradnej tabuli mesta nenachádzal žiadny relevantný oznam. O odstránení zelene z cintorína sme informovali v predošlom článku.

Žilinský poslanec Branislav Delinčák v príspevku na sociálnej sieti priniesol bližšie informácie o dôvode výrubu a ďalších plánovaných krokoch. Náletové dreviny boli z miestneho cintorína údajne odstránené, aby mohol byť rozšírený o nové hrobové miesta.


„Hlavný dôvod výrubu je rozšírenie hrobových miest. Dnes cintorín už kapacitne nestíha, a tak sa využije jeho voľná kapacita. Starší obyvatelia mi hovorili, že si pamätajú ešte cintorín bez náletov, ako čistý priestor. Rozšírenie uvítali,“ uviedol Branislav Delinčák.

Ďalšími krokmi by podľa poslanca malo byť dočistenie koreňovej sústavy vyrúbaných stromov, vybudovanie nových chodníkov k hrobovým miestam a nová výsadba v blízkosti plota. „Na cintoríne plánujeme aj zriadenie urnovej steny, po čom je dlhodobo dopyt. Verím, že všetko ešte v tomto roku,“ dodal poslanec miestneho obvodu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu