Festival Bábková Žilina 2022 v druhý májový víkend opäť ovládne mesto


Foto: Festival Bábková Žilina 2022 v druhý májový víkend opäť ovládne mesto Foto: Bábkové divadlo Žilina

Bábkové divadlo Žilina opäť organizuje festival Bábková Žilina 2022, ktorý sa tento rok bude konať výnimočne počas víkendu, a to v dňoch 13. až 15. mája. 7. ročník neobyčajne živého podujatia bude hostiť aj zahraničné divadlo a koncerty.

Festivalový program zahŕňa aj v tomto roku tie najlepšie inscenácie, ktoré vznikli na profesionálnej slovenskej bábkarskej scéne pred pandémiou i počas nej. 

„Obdobie poznačené opatreniami výrazne zasiahlo do tvorby všetkých divadelných zoskupení. Aj preto je produkcia nových predstavení signálom, že bábkové divadlo žije a dokonca reflektuje nové trendy,“ uvádza dramaturg festivalu Matej Truban.

Verejnosť má možnosť vybrať si z pätnástich bábkových inscenácií. Výber predstavení je skutočne bohatý a preto má festival potenciál osloviť všetky vekové kategórie vrátane tých najmenších. 

V programe dominujú predstavenia pre mládež a dospelých. „Umelci, pôsobiaci na poli bábkového a objektového divadla reflektujú témy, ktoré sa viac či menej dotýkajú či už detského, alebo dospelého diváka. Súčasné bábkové divadlo využíva nespočetne veľa nových a atraktívnych výrazových prostriedkov,“ hovorí riaditeľka festivalu Jana Eliášová. 

Festival preto môže byť príjemným víkendovým programom aj pre rodiny s deťmi.

Zahraničným hosťom festivalu je Divadlo Alfa z Plzne, ktorého produkcie mohla verejnosť vidieť počas 6. ročníka festivalu. Priestor dostanú aj študentky a študenti Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave, ktorí sa predstavia s neobyčajne pútavou a dobrodružnou absolventskou inscenáciou vhodnou pre rodiny s deťmi. 


Vo večernom hudobnom programe festivalu figurujú bratia Geišbergovci a projekt mladých hercov- Orchester Jeana Valjeana. Tvárou festivalu a festivalovým „sprievodcom“ bude aj tentokrát známy komik a bývalý žilinský bábkar Juraj Šoko Tabaček.

Chýbať nebude ani tradičný sprievod bábkarov a bábok mestom, ktorý tento rok opäť rozozvučia študenti žilinského konzervatória. Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční po spievode na Mariánskom námestí.

O tom, že festival tento rok doslova ovládne mesto svedčia aj miesta konania jednotlivých predstavení; Mestské divadlo Žilina, klub Labyrint, Stanica Záriečie, Nová Synagóga a samozrejme Bábkové divadlo Žilina. Ožije taktiež aj divadelná záhrada, v ktorej sa budú konať denné predstavenia pre deti. 

Siedmy ročník festivalu sa koná pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a primátora mesta Petra Fiabáneho. Festival z verejných zdrojov podporil aj Fond na podporu umenia, Žilinský samosprávny kraj, mesto Žilina a ďalší.

      


Miesto: -
Dátum: 13.05.2022 - 09:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu