Nedávno vybudované oplotenie žilinského cintorína už poškodila divá zver, doplniť musia elektrickú ohradu


Foto: Nedávno vybudované oplotenie žilinského cintorína už poškodila divá zver, doplniť musia elektrickú ohradu Foto: Klub za ZA

Obyvatelia Žiliny sa už niekoľko mesiacov sťažujú na neporiadok a výkaly v blízkosti hrobov na Novom cintoríne na Hradisku. Dôvodom je divá zver, ktorá sa pohybuje po hrobových miestach a ničí ich okolie.

Problém malo vyriešiť nové oplotenie dlhé 550 metrov, ktoré samospráva začala budovať ešte začiatkom roka. Zároveň bolo organizovaných niekoľko akcií zameraných na vyháňanie diviakov z oplotenej plochy cintorína. 

Tým, že sa nový žilinský cintorín nachádza prakticky v lese, je pohyb divej zveri v jeho okolí veľmi častý. Potrebné je preto prijať dostatočné opatrenia, ktoré odolajú predovšetkým diviakom. Niektorí mestskí poslanci už upozornili na skutočnosť, že novovybudované oplotenie tento účel neplní.

„Parametre, ktoré boli zadané pre túto zákazku, boli nedostatočné. Podľa mojich informácií možno na desiatich alebo dvanástich miestach už došlo k vylomeniu jednej platne hlavou divej svine,“ povedal poslanec Ľubomír Bechný.

Poškodené miesta sú v súčasnosti provizórne zabezpečené oceľovými sieťami. Podľa poslanca správca cintorína pripravuje doplnenie elektrickej ohrady. To, či bude navrhnuté dodatočné riešenie účinné, ukáže opäť až čas.

Mestský poslanec a architekt Dušan Maňák verejne skritizoval zadanie, ktoré zostavilo vedenie samosprávy k tejto zákazke. Novovybudovaný plot podľa jeho slov neplní svoju funkciu.


 „Keby niekto prišiel za mnou a povedal ,Pán architekt, vyprojektujte plot okolo cintorína, ktorý má slúžiť proti divej zveri‘, tak nemôžem v živote akceptovať také zadanie, aké zišlo z mesta. Vzhľadom k tomu, čo sa od toho plotu očakávalo, tak mám dve možnosti. Buď odmietnem takýto projekt, alebo poviem na meste zadávateľovi, že to takto nemôže fungovať, že chcem, aby zmenili zadanie tohto plotu. A tu sa stala niekde chyba,“ uviedol.

Dodávateľ práce na novom oplotení ukončil a odovzdal 7. marca 2022. Zaplatené mu bolo podľa zmluvy o dielo 70 400 eur s DPH, následne boli zaplatené práce podľa dodatku vo výške 4 184 eur s DPH, teda spolu celkom 74 585 eur vrátane DPH.

„Vzhľadom na situáciu a podmienku bezodkladného riešenia, ktoré bolo zadefinované aj v prijatom uznesení mestského zastupiteľstva, bol vybraný dodávateľ, ktorý pre mesto spracoval detailné projekčné riešenie, zabezpečil povolenie pre realizáciu a vyhotovenie stavebných prác. O technickom riešení boli informovaní aj poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí sa dopytovali na jednotlivé parametre už počas prípravnej fázy,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Konzultácie pri príprave technického návrhu prebiehali na úrovni mesta, správcu objektu a finálneho navrhovateľa a dodávateľa stavebných prác. Žilinská samospráva podľa vlastných slov dlhodobo a intenzívne konzultuje s poľovníckym združením efektívne opatrenia pre obmedzenie prístupu divej zveri.

Mesto má k dispozícii zmluvné možnosti pre uplatnenie si nárokov na odstránenie vád diela, ako aj zmluvnú zábezpeku vo výške 6 780 eur. V súčasnosti je situácia na cintoríne monitorovaná a evidujeme miesta s poškodením oplotenia divou zverou, ktorá bola pred realizáciou oplotenia dlhodobo zvyknutá na voľný prístup do priestorov cintorína,“ dodal hovorca mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu