Detskí psychiatri riešili v Martine dopady covidu na duševné zdravie detí. Pandémia ho rapídne zhoršila


Foto: Detskí psychiatri riešili v Martine dopady covidu na duševné zdravie detí. Pandémia ho rapídne zhoršila Foto: ilustračné/Pexels

Minulý týždeň sa v Martine na odbornom kongrese Hlavolamy v detskej psychiatrii zišla špička slovenskej detskej psychiatrie. Aktuálnou témou boli najmä dopady pandémie covid-19 na duševné zdravie detí, ktoré sú podľa psychiatrov obrovské. 

Dvojdňový kongres organizovala Sekcia detskej a dorastovej psychiatrie a Slovenská psychiatrická spoločnosť v spolupráci s Psychiatrickou klinikou Univerzitnej nemocnice Martin.

Dva roky sú pre deti veľmi dlhý čas. Do ich života prišlo nesmierne množstvo zmien, či išlo o dištančné vzdelávanie, obmedzovanie sociálnych kontaktov, úmrtie blízkych – starých rodičov, ale žiaľ aj rodičov. Deti sa nemohli rozvíjať spôsobom, akým by sa potrebovali. Toto sa pretavilo do množstvo ťažkostí, s ktorými momentálne zápasia,“ uviedla detská psychiatrička Zuzana Matzová.


Mnohým deťom takáto situácia spustila rôzne psychické ťažkosti, prípadne im priťažila, ak nejakou poruchou trpeli už v minulosti.

Stretávame sa s deťmi, ktoré sú depresívne, majú poruchy prijímania potravy, násobne sa zvýšilo sebapoškodzovanie, deťom sa narušili vzťahy v kolektíve, s učiteľmi, majú ťažkosti s reguláciou svojich emócií. V škole majú problém sústrediť sa, nevedia obsedieť, majú zhoršené správanie,” dopĺňa Matzová. 

Počet detí s psychickými poruchami začal narastať za posledných desať rokov a pandémia tento stav ešte viac zhoršila. Situácia má za následok nie len zvýšený nápor na ambulancie detských psychiatrov, ale aj na hospitalizácie na detských oddeleniach, ktorých je na Slovensku málo. 

Detskí psychiatri preto ešte viac apelujú na rodičov, aby si dôkladne všímali správanie svojich detí. Rodičia by mali spozornieť, ak je dieťa utiahnutejšie, nechce byť s kamarátmi, nebaví ho to, čo ho predtým robilo, alebo sa mu zmenil režim spánku a menej mu chutí jesť. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu